Nieuws | 3 februari 2022

K. Lyra-Lierse vraagt licentie aan voor 2e Afdeling & 1e Nationale

Onze club doet het de jongste jaren uitstekend op sportief vlak. Er was in 2018 de titel in 1e Provinciale, in 2019 het behalen van de finale in de eindronde en in 2020 de titel in 3e Afdeling. Ook dit debuutjaar in 2e Afdeling staan we op een mooie (en ook wel onverhoopte) tweede plaats in het klassement. En dankzij de eerste periodetitel hebben we reeds een eindrondeticket op zak. Om ook aan het einde van dit seizoen de kansen op promotie gaaf te houden, zal de club daarom zowel een licentie voor 2e Afdeling als voor 1e Nationale aanvragen.

De licentie voor 1e Nationale & regels rond promotie

Het Bondsreglement stelt dat de hoogst gerangschikte ploeg uit de top 5 in 2e Afdeling, die beschikt over een licentie voor 1e Nationale, promoveert. (Huidig leider Hoogstraten besliste reeds geen licentie aan te vragen, n.v.d.r.)

K. Lyra-Lierse heeft in haar missie & visie het aanbieden van voetbal op “een zo hoog mogelijk niveau” binnen “een gezond en zelfbedruipend financieel kader” opgenomen. Daarmee zijn we duidelijk: als we kunnen promoveren op basis van sportieve criteria, willen we deze kans met beide handen grijpen.

De voorbije weken maakte het clubbestuur hiervoor het nodige huiswerk. We zijn er dan ook van overtuigd dat deze sprong zonder financiële risico’s genomen kan worden. Ook bij een eventuele promotie zal de club trouw blijven aan haar visie: onafhankelijk hard verder werken en dit steeds met een sluitend budget.

Bovendien staat richting het einde van het seizoen de omzetting van de huidige vzw Lyra-Lierse in een coöperatieve vennootschap gepland. Een unieke participatiestructuur met de supporters als aandeelhouders en eigenaars, die zal zorgen voor bijkomende financiële stabiliteit en de nodige versterking van de operationele werking binnen de club.

De licentie voor 2e Afdeling

Moest onze club de sportieve promotie mislopen (wat allerminst een schande zou zijn in een debuutjaar in 2e Afdeling), dan treden we volgend seizoen uiteraard gewoon aan in dezelfde reeks.

Ook voor de 2e Afdeling werd door onze club de licentie aangevraagd op 1 februari, de vroegst mogelijke datum voor indiening. Deze licentie werd door Voetbal Vlaanderen in het verleden zonder problemen toegekend aan K. Lyra-Lierse. Aangezien de licentievoorwaarden ongewijzigd bleven, verwachten we deze opnieuw toegekend te krijgen. Zodat we bij een verlengd verblijf in 2e Afdeling ook volgend seizoen weer gezond ambitieus kunnen strijden.