Wedstrijdverslag | 11 maart 2024

Supporters vieren feest na tienklapper van hongerige roedel

‘Lyra-Lierse, van aa weurrek blaa’, galmde het door de kantine. Met enkele honderden waren de fans naar het Begijnhofstadion in Overijse afgezakt, en dat zou men daar gehoord hebben. De fans lieten het ganse liederen- en slogansrepertoire de revue passeren, de spelers die de kantine binnenkwamen werden onthaald als wereldkampioenen. Gouden medailles laten we over aan de vrienden van AV Lyra-Lierse (proficiat, Christian Iguacel!), deze prestatie mocht er ook wezen. Met tien overwinningen op een rij evenaart dit sterke Lyra-Lierse de zegereeks van Lyra in het seizoen 1928-1929, toen Lyra derde werd achter Club Brugge en Sporting Anderlecht. Op de tweede plaats in de ranglijst van het Lierse voetbal staan de 9 opeenvolgende overwinningen van medevoorganger Lierse SK in het seizoen 1941-1942.

Lyra-Lierse legt zijn wil op

De wedstrijd op zich was niet zo beklijvend, om de doodeenvoudige reden dat de Pallieters de volledige wedstrijd de overhand hadden. Al in de eerste minuten was de voorsprong dichtbij, toen Vets (wie anders) op het juiste moment en op de juiste plaats opdook bij een perfect getrapte hoekschop van Kil en overhoeks knikte. Zijn kopbal ging via de binnenkant van de paal terug het veld in.

De thuisploeg wilde het recept van Lyra-Lierse kopiëren met een driemansverdediging en hoge pressing , maar dat plannetje pakte verkeerd uit. De Pallieters voetbalden door hun hoge technische vermogen gemakkelijk vanonder de druk uit en zetten zelf hoge druk, waardoor Overijse niet tot voetballen kwam. De grinta spatte er van af bij onze jongens!

Toen doelman Charles-Antoine Dominique Jaucot (Sjarel voor de vrienden) bij geharrewar na een hoekschop de bal moest lossen, was Adesanya er als de kippen bij om binnen te duwen. Na het openingsdoelpunt legde Lyra-Lierse zijn wil op aan de thuisploeg, die maar geen openingen vond. De flanken Van Goylen en Muyldermans hadden er weer zin in. De laatste legde vanop de achterlijn gemeten achteruit , zijn maats konden net niet bij de bal.

Lyra-Lierse bleef hoog op het veld acteren en zo konden ook de verdedigers inschuiven. Weuts pakte meters en legde aan. Zijn schot werd nog gedevieerd door Adesanya, Jaucot was compleet verrast. Naast de lijn knipoogden de Lierse fans naar elkaar. Dit Lyra-Lierse zou deze voorsprong niet meer afgeven. En heel eerlijk, zo goed de Vlaams-Brabanders zich presenteerden in de heenwedstrijd, zo matig waren ze nu, mede door de sterkte van de opponent. Met Lille dat maar blijft winnen, zal het voor het sympathieke Tempo moeilijk worden om zich nog te handhaven.

Barreiro probeerde het met een schot dat een metertje naast ging. Voor een schot tussen de palen moesten we wachten tot de tweede helft, vanop 11 meter weliswaar.

Mats pakt hem, Peffer knalt nummer 20 binnen

In de tweede helft duwde Lyra-Lierse minder fors op het gaspedaal. Bij momenten leek de wedstrijd wat te gaan kabbelen. Maar dan, vanuit het niets, hapte de ingevallen Kwateng zoals enkel aanvallers kunnen en de bal ging op de stip. Een aansluitingsdoelpunt zou de wedstrijd tegen alle verwachtingen in nog spannend kunnen maken. Gelukkig hebben we met Sterkens een rasechte penaltyspecialist als doelman. Mats dook naar de juiste hoek en behoedde zijn ploeg zo van een heet slotkwartier. Oef!

Tempo drong nog één keer aan, met een doorgekopte voorzet die op de lat viel. In de laatste 10 minuten waren het toch vooral de Lierenaars die de voorsprong nog wilden uitdiepen. Peffer verstuurde een harde laterale voorzet waar je eenvoudigweg moest tegenaan lopen om binnen te duwen, zonder verlengstuk dit keer. Dan doe ik het zelf maar, dacht Jordy, toen hij als een volleerde sluipschutter aan de tweede paal postvatte om een ronduit fantastische voorzet van een weer ijzersterke Muyldermans in de vlucht binnen te knallen.

Het feestje na de match was grandioos, maar vanaf nu is het vizier gericht obbe Spor. Nummer 3 tegen de leider. Er gaat veel volk zijn, heel veel volk. De sportieve belangen zullen hoog zijn, met extra pigment door de flamboyante covoorzitter Rik Rikske Verheye. De media zullen er zijn, onze jongens zullen er staan, de supporters ook. Let the countdown begin.

 

K. Lyra-Lierse: Sterkens, Weuts (C), Volant, Vets, Augustijns (86′ Van Achteren), Schils, Van Goylen, Muyldermans, Kil (81′ Reijniers), Peffer, Adesanya (’66 Kwateng)

Tempo Overijse: Jaucot, De Maeyer, Verdoodt, Kamneng, Barreiro, De Doncker, Peeters (84′ Sarkic), Dehond (C), Van Aerschot, Justé (46′ Cochiere), Rossenbacker (46′ Lenaers)

Doelpunten: 11′ en 27′ Adesanya 0-1 en 0-2, 90′ Peffer 0-3

Geel: 25′ Augustijns, 61′ Barreiro, 79′ Vets

Scheidsrechter: Lander Bultynck