Wedstrijdverslag | 15 april 2024

Na sterke tweede helft wordt winning goal van Vets in slotminuut afgekeurd, Lyra-Lierse blijft ongeslagen in 2024

Iets voor de Lyra-Lierse quiz van volgend jaar: ‘Wat is een Debleeckerke doen?’ Lees even mee en u kent het antwoord.

We zijn in de slotminuut van een beklijvende wedstrijd. Na de gelijkmaker van Kessels in minuut 77 zet Lyra-Lierse alles op alles om toch maar de 3 punten naar Lier mee te nemen. Het blijft 2-2 tot de slotminuut, wanneer een (vermeende) fout op Muyldermans wordt gefloten. De vrije schop belandt bij Vets, die met de rug naar het doel uitpakt met een zijwaartse schaar. Zijn poging treft zowaar raak, lekker in het hoekje. De kop achter het doel wordt gek, maar die vreugde is slechts van heel korte duur, want nog voor Vets de bal had beroerd, had scheidsrechter Schepers al gefloten, daarbij een handsbal gebaar makend.

Wie of wat heeft dan handsbal gemaakt, vroegen de supporters zich af. Een mens komt na de wedstrijd in de kantine vaak relevante informatie te weten, als hij maar lang genoeg blijft. De aap kwam uit de mouw bij het raadplegen van enkele protagonisten. En wat bleek: toen aan scheidsrechter Schepers werd gevraagd waarom hij de goal afkeurde, nog voor Vets de bal beroerde, zou hij na wat discussiëren gezegd hebben dat ‘de vrijschop misschien wel geen vrijschop was’. Tot die conclusie was hij immers gekomen na fel protest van enkele Hades spelers en vooral de lijnrechter die hem influisterde dat de vrijschop er volgens hem geen was, iets wat Thomas Muyldermans zelf aan uw verslaggever ruiterlijk toegaf.

Om een lang verhaal kort te maken, aan de geweldige retro-goal ging hoegenaamd geen handsbal vooraf, het was een smoesje van de ref om zijn voorafgaandelijke ‘fout’ recht te zetten, zoals Frank Debleeckere (u weet wel, die van het Referee Department) het hem vaak had voorgedaan: onterechte hoekschop, fel protest, hoekschop wordt gegeven en hoppa, afblazen maar. Je zou kunnen argumenteren dat gerechtigheid zo is geschied, anderzijds gaat dit Salomonsoordeel in tegen de reglementaire logica die een scheidsrechter dient te volgen.  Enfin, voer voor een geanimeerd debat in Extra-Time. Stuurt iemand de beelden door naar Filip Joos?

Adesanya zet de vroege tegengoal net voor de pauze recht

Zullen we het over de 90 voorafgaande minuten hebben? Coach Proost moest door de afwezigheid van de geelgeschorste Volant noodgedwongen positiewissels doorvoeren. Augustijns trok een rijtje naar achter, Kwateng kwam op de linker wingback, Van Goylen verschoof naar de 10 positie, in de plaats van Kil die lager postvatte. U leest het, een ontwrichte verdediging en heel wat nieuwigheid, het zou de vertrouwde patronen niet ten goede komen.

De wedstrijd kon niet slechter beginnen voor Lyra-Lierse. Een geweldig getrapte hoekschop werd aan de tweede paal door Mbenza-Kuti in doel gekopt. Met Volant geen doelpunt, hoorde je zeggen. Wat hebben we hem, net als Koen Weuts, de andere helft van het afwezige koningskoppel achteraan, gemist. Na deze opdoffer geraakten de Lierenaars maar niet in hun vertrouwde spel, dat lieten de potig spelende Limburgers ook niet toe.  De eerste kans was er pas op minuut 22: Kwateng bracht voor, Peffer kopte op de bovenkant van de lat. Lyra-Lierse stak nog eens de neus aan het venster: Kwateng draaide naar binnen en trapte, Gijbels had geen problemen met het schot.

Dan was Hades zo veel gevaarlijker. Het was twee keer dicht bij de dubbele voorsprong. De eerste keer werd een kopbaldoelpunt afgekeurd wegens buitenspel, even later kwam een aanvaller oog in oog met Sterkens, maar hij was te verrast en Mats kon het pisschot oprapen. Zo leken we af te stevenen op een 1-0 ruststand. Niet met mij, dacht Adesanya, toen een afvallende bal tot bij hem kwam. Hij ging zijn kans en krulde de bal prinsheerlijk in de verste winkelhaak. Well done, captain!

Volle gas vooruit, Adesanya met zijn tweede

Lyra-Lierse kwam in een andere gedaante uit de kleedkamer De gelijkmaker had zichtbaar deugd gedaan en de gebruikelijke tactische bijsturingen van Tom Proost zullen ook wel niet vreemd zijn geweest aan de sterke tweede helft. Muyldermans stuurde Schils diep, hij trof het zijnet. De Pallieters bleven 10 minuten lang het gaspedaal indrukken en net als vorige week tegen Berchem bracht dat op. Na een snelle aanval over rechts toonde Adesanya zich de sterkste en zette Lyra-Lierse weer op voorsprong. Onze jongens maakten niet de fout in te zakken en bleven spelen voor het derde doelpunt. Een knappe aanval van Adesanya naar Kil en tenslotte tot bij Schils kon nog door de thuisdefensie in hoekschop worden ontzet.

Dat derde (en waarschijnlijk geruststellende) doelpunt was heel erg dichtbij, nadat Gijbels een harde trap van het voetbaldier (wat is die gozer een genot om naar te kijken) Peffer moest lossen. Teunen leek te gaan scoren, maar kwam niet uit met zijn passen (of was het een hobbeltje van het dramatische terrein) en rateerde zo de bal. Dju!

Hades op gelijke hoogte, doelpunt Vets in slotminuut afgekeurd

Ook Hades was nog gevaarlijk. Na een vrije schop week de bal nog af, die kwam voor de voeten van een Limburger, gelukkig schoot hij van kortbij huizenhoog over en naast. Zouden de Lierenaars net als tegen Berchem standhouden? Jammer genoeg niet, een aanval werd onvoldoende weggewerkt, na een nieuwe voorzet kon Kessels van in de kleine rechthoek binnenschuiven. Alles te herdoen dus.

Hades claimde een penalty, maar (net als vorige wedstrijd) was er van contact geen sprake. Hier nam Schepers de juiste beslissing. Mbenza-Kuti kreeg nog een uitgelezen kans, maar kopte over. Even later ging ook een schot van een thuisspeler over.

Lyra-Lierse nam weer over. Van Den Bogaert, scherp ingevallen, zette een kenmerkende actie op, die werd overgenomen door Peffer. Met een nummertje ontdeed hij zich van zijn bewaker om dan in een tijd de korte hoek te viseren. Gijbels redde met de voet. En dan, in de slotminuut, de fase waarover u alles al hebt gelezen.

Het verschil tussen winnen en niet winnen lag in een heel klein hoekje. Het is dat het zo moest zijn, zeker? Over de gehele wedstrijd bekeken was dit een billijk resultaat, abstractie gemaakt van het controversiële afgekeurde doelpunt van Vets.

De zegereeks van onze jongens is geëindigd, net als alle schone liedjes, maar potverdorie, wat een bijzonder schoon nummer was me dit zeg. Het applaus van de meegereisde supporters voor deze geweldige spelersgroep die hen dit jaar al zoveel voetbalplezier heeft bezorgd, was dan ook luid, lang en dik verdiend. En wees maar zeker dat er nog mooie momenten zullen komen dit seizoen. Zaterdag komt Belisia Bilzen, runner-up in de titelrace, op bezoek. Een titelstrijd waarbij Lyra-Lierse zich bij winst nog kan mengen. Eerst de eindronde maar veiligstellen. Deze mix van ervaring en jong talent gaat er met uw steun weer vol voor gaan.

 

K. Lyra-Lierse: Sterkens, Vets, Teunen, Augustijns, Schils, Kil, Muyldermans, Kwateng (75′ Van Den Bogaert), Van Goylen, Adesanya (C), Peffer

Racing Hades: Gijbels, Claes, Mombaerts, Bertjens, Wevers, Celen, Jaquemyn, Lenaerts (’57 Boonen), Caubergs, Mbenza-Kuti (82′ Vandergeeten), Leao Kessels

Doelpunten: 2′ Mbenza-Kuti, 45′ en 56′ Adesanya, 1-1 en 1-2, 77′ Leao Kessels 2-2

Geel: 43′ Wevers, 49′ Caubergs

Scheidsrechter: Arno Schepers