Wedstrijdverslag | 18 maart 2024

Meer dan 1.500 supporters zien Lyra-Lierse geschiedenis schrijven

Misschien kent u de rubriek ‘het ontbreekwoord’ uit het Radio 1 programma ‘Nieuwe Feiten’, waarin men zoekt naar een woord dat nog niet bestaat in de Nederlandse taal. Ik zou graag de term ‘Lyra-Lyrisch’ voorstellen, voor de extase waarin voetbalsupporters zich kunnen bevinden na een heroïsche, in dit geval ook historische wedstrijd van de club van hun hart, een extase die je in een dusdanige roes brengt dat er op maandag ontwenningsverschijnselen ontstaan en je meteen weer hunkert naar de volgende wedstrijd. Hier komt ie, dames en heren (tromgeroffel): Lyra-Lyrisch. Verwittigt iemand Rik? Nee, niet die van de Spor, wel die van Tröckener Kecks.

Lyra-Lyrisch is een predicaat dat geheel op zijn plaats is, want de 1.500 toeschouwers zagen een ronduit weergaloze tweede helft, waar alles in zat wat voetbal mooi maakt: Lyra-Lierse speelde met lef, etaleerde voetballend vermogen, voetbalde met ballen, was defensieve scherp, trok de trekker over op de juiste momenten en vooral, het knokte. Deze vriendengroep gaat voor elkaar door het vuur, zoals de supporters voor de spelers en de club het doen. Dat alles is de ziel van deze prachtige club, we worden er zowaar, inderdaad, Lyra-Lyrisch van.

Hasselt het betere van het spel, de beste kans voor Peffer

Nochtans zag het er voor de pauze niet naar uit dat de Lierenaars erna als een pletwals over de arme Limburgers zouden rollen. Vooral in het eerste kwartier hadden het middenveld en de defensie het knap lastig tegen de vinnige bezoekers. Niet dat Hasselt groot gevaar puurde uit het overwicht. Sterkens kon gemakkelijk een afstandsschot weg boksen.

In de 12de minuut rolde een massaal applaus voor de geplaagde arbeiders van Van Hool van de tribunes, met een bijhorende spandoek. Sterk werk van de Van Hooligans! Voor de Pallieters leek dit het signaal om zich iets meer in de wedstrijd te voetballen. Van Goylen met een messcherpe voorzet, aan de tweede paal kon een Hasselaar wegwerken. Dan Kil die het leer naar de tweede zone gooide, waar Weuts naast knikte. Het bleef oppassen voor de aanvallen van het sterke Hasselt, dat met ‘Kiki’ Vanrafelghem en Orye ook een koningskoppel lopen heeft, met de vaardige foerier La Mantia erachter. Weuts toonde zich heel attent en haalde de bal nog weg voor een aanstormende bezoeker.

Hasselt voetbalde met veel energie en was snedig in het duel, onze jongens konden maar moeilijk de ruimtes vinden. Dan tover ik maar een sambanummertje uit mijn sloffen, dacht Peffer. Applaus was zijn deel. Niet veel later kreeg hij dé kans om de score te openen, nadat hij via een carambole voor doelman Ghijsens verscheen. Een toegesnelde verdediger bracht in extremis redding.

Close, but no cigar

Na de pauze nam Lyra-Lierse de wedstrijd in handen. De verwachte regen bleef uit, het waren nu de kansen voor Lyra-Lierse die uit de lucht vielen. Augustijns opende met een kopbal waar reservedoelman Vandebeek met moeite aan kon. Peffer verstuurde de daaropvolgende hoekschop naar de tweede paal. Daar doemde Air Force Eight, ook gekend als Gianni Vets op. Bingo, dacht iedereen, maar Gianni knikte nog naast. Allé Gianni, zei vader (en T2) Paul Vets na de wedstrijd. Onze jongens grepen Hasselt nu naar de keel. Zet u klaar: Peffer met de strakke voorzet, niemand was gevolgd, Schils naar nog eens Peffer, die wachtte iets te lang om te besluiten, dan nog eens Jordy met een schuin schot dat over zoefde. Hasselt stond erbij, keek ernaar en kon daar enkel een shot van Verburgh tegenover zetten. Diens knal vloog hoog over het doel van Sterkens. Al bij al niet echt een drukke namiddag voor Mats.

Lyra-Lierse nam meteen weer over en bleef met veel drang naar voren voetballen. Kil kon aanleggen, zijn schot was te centraal. Na een zoveelste hoekschop verlegde Kil tot bij Vets, die met een knappe deviatie Vandebeek tot zijn sterkste keeperswerk dwong. Miljaarde, wanneer zou die bal er eens in vliegen, zeg??

Muydermans zette zijn turbo aan en vond Schils. Matthias wachtte lang genoeg, Vandebeek weerde met de voet. De Lierse krijgers bleven naar voor stormen, de Limburgers ondergingen.

Immanente gerechtigheid

Dan toch, eindelijk, het oververdiende doelpunt. Peffer snijdt naar binnen en trapt, Vandebeek krijgt het schot onvoldoende onder controle. Een gelukje? Nee hoor, dit was niets minder dan immanente gerechtigheid! Geen ontbreekwoord dit keer, nietwaar monseigneur Léonard?

Ook na het openingsdoelpunt maar één ploeg op het veld. Peffer met het schot, de rebound was voor Schils, ook zijn schot werd geweerd. Dan toch nog eens Hasselt, Orye met een schot dat afweek, zonder erg. Weer eens Peffer met een schot, Vandebeek kreeg er nog een hand tegen.

De Pallieters bleven maar komen. Schils, 90 minuten onvermoeibaar, rukte op, zette een-tweetje op met Adesanya en knalde overhoeks binnen. Klasse, Mathias!

“Drie, drie, drie!”, riepen de fans. De youngsters Muyldermans, Van Den Bogaert, Reijniers en Van Goylen hadden daar wel oren naar. Tomas naar Paco, Paco naar Bent, Bent naar Quinten, die hem lekker in de verste hoek draait. Hij scoort niet vaak, maar als het gebeurt, zijn het beauties. Quinten Van Schoon Goylen, een gepast epitheton ornans voor onze Q-man!

De rest hebt u vast al gezien op onze sociale media, op RTV, dra ook op GoPlay. Genieten met een grote G. Dit was een hoogdag voor onze club, met een dikke historische rand. Nooit eerder wist een Lierse voetbalclub 11 keer op rij te winnen. Nog een paar dagen nagenieten, en na de cold turkey is het weer aftellen tot de volgende wedstrijd. Wordt u ook al een beetje Lyra-Lyrisch?

 

K. Lyra-Lierse: Sterkens, Weuts (C), Volant, Vets, Augustijns, Van Goylen, Muyldermans, Schils, Kil (85′ Van Achteren), Peffer (88′ Reijniers), Adesanya (85′ Van Den Bogaert)

Sporting Hasselt: Ghijsens ((C) 45′ Vandebeek), Braeken (70′ Cuypers), Cauwenberg, Rau, La Mantia (46′ Verburgh), Kroonen, Van Bommel, Dassen, Lenaerts, Vanrafelghem, Orye

Doelpunten: 66′ Peffer 1-0, 81′ Schils 2-0, 89′ Van Goylen 3-0

Geel: 3′ Volant, 16′ Vets, 45′ Kil en Adesanya, 65′ Van Damme

Scheidsrechter: Lauren Cools

Video