Wedstrijdverslag | 7 april 2024

Lyra-Lierse zwoegt zich voorbij Berchem Sport, zegereeks houdt aan

We leven in VUCA times, zo weten we sinds het onzalige COVID-19 virus onze ronde bol en zijn bewoners teisterde. Het acroniem VUCA staat voor volatility, uncertainty, complexity en ambiguity. In mensentaal: het is allemaal niet zo simpel, het kan rap veranderen en vaak weet ge het niet. Gelukkig geldt dat in het jaar 2024 vooralsnog niet voor Lyra-Lierse fans. Want die kunnen vertrouwen op enkele zekerheden: ploegafgevaardigde Sven Heremans houdt na de wedstrijd de bordjes omhoog en coach Tom Proost kan de volgende wedstrijd zijn geluksmuts blijven aanhouden. Het levert hem stilaan de bijnaam Tom Pots (‘he has no hair, but we don’t care’) op. Maar een letter verschil met oud-scheidsrechter Tim Pots, al een tijdje analist arbitrage bij VTM en HLN. Wat zou diens analyse geweest zijn van de wedstrijd van scheidsrechter Theuwissen? Een retorische vraag als je het mij vraagt.

Schils met de schicht

Gelukkig was de wedstrijd op zich een pak beter. Niet dat ze een schoonheidsprijs verdiende, maar er zat vanaf de eerste minuut strijd in deze derby. Onze Lierenaars waren duidelijk niet van plan er gras over te laten groeien. Na een balrecuperatie knalde Schils vanop afstand naar het doel van doelman Van Hove. De schicht van Mathias trof de paal en ging dan overhoeks binnen. Wat een beauty!

Het openingsdoelpunt bleek het begin van nog meer Lierse dadendrang. Peffer met een enig mooie lob over Van Hove, jammer genoeg vanuit buitenspel. Van Achteren stuurde zijn voornaamgenoot Adesanya diep, maar Jason week iets te schuin uit, zodat Van Hove het gevaar nog kon weren.

Het bezoekende gevaar kwam zoals in de heenwedstrijd vooral van de snelle en dribbelvaardige Owusu. Na een flitsende actie kwam hij oog in oog met Sterkens, maar Mats bleef kalm, ging niet plat en kon zo de poging van Owusu nog keren met de voet. Métier heet zoiets. Iets na het halfuur zagen de talrijke toeschouwers de mooiste aanval van de wedstrijd, waarbij de bal vlot en in een tijd van voet naar voet ging. Uiteindelijk kon Schils Peffer bereiken, die viseerde de korte hoek, waar Van Hove met een voetveeg uitpakte.

De eerste helft bleef boeiend om te volgen. Na weer een flukse actie vond uitblinker Muyldermans die andere draver op de flank Van Goylen. Quinten trapte wat onbesuisd over, maar dat namen de fans hem wegens zijn immer onverdroten ijver niet kwalijk. Even later was het tweede doelpunt weer dichtbij. Na wat geharrewar haalde gelegenheidskapitein Adesanya in de draai uit, maar weer kon Van Hove met de voet weren. Aan de Berchemse doelman zal de nederlaag zeker niet gelegen hebben.

Scheids met de uitschuiver

De thuisfans hadden zich al met de krappe voorsprong van één doelpunt verzoend als ruststand, maar dat was buiten ref Theuwissen gerekend. Hij zag een penalty in een fopduik van Beirlant, Boakye Bedie zette de bordjes gelijk. Het zou toch niet waar zijn zeker dat Theuwissen weer wedstrijdbepalend zou zijn, nadat hij eerder dit seizoen op City Pirates een huizenhoge penalty op Vets onbestraft liet en hetzelfde deed op Wezel Sport, na een flagrante fout in de 16 meter op Muyldermans? Een mens zou haast beginnen te denken dat het ervoor gedaan is, maar laat ons mild blijven en deze dwaling toeschrijven aan Saharazand dat de blik vertroebelde.

Zowaar was een luttele minuut later de rampspoed nog groter, ware het niet dat Volant in extremis de bal uit de voeten haalde van een doorgebroken Antwerpenaar en zo een bezoekende voorsprong verhinderde. Een cruciale ingreep van Maximus, commander of the Legion!

Blitzkrieg loont

Van Romeinse legioenen naar toverdrank, een kleine sprong voor de liefhebbers van Asterix en Oblelix. Dat zat er gewis in de Lierse bekers, want Lyra-Lierse schoot in de tweede helft als een raket uit de startblokken. Een afvallende bal kwam tot bij Muyldermans, zijn schot stierf op de paal. De daaropvolgende hoekschop kwam tot bij Peffer aan de tweede paal. Vanop een paar centimeter kopte Jordy op de paal. Ter zijner verdediging, dit was niet zo gemakkelijk als het eruit zag.

Lyra-Lierse had bloed geroken en bleef Van Hove bestoken. Peffer met een actie, weer stond Van Hove paraat in de korte hoek. Lyra-Lierse bleef maar komen, dit kon niet zonder gevolgen blijven. Muyldermans infiltreerde en wachtte slim tot zijn tegenstrever in de rug contact maakte, om dan neer te gaan. Theuwissen wees naar de stip, dit keer waren het de bezoekers die van hun oren maakten. Peffer klaarde de klus en Lyra-Lierse stond weer op voorsprong, als bekroning van vijf dolle minuten.

Berchem blaft, maar bijt niet

Na deze Blitzstart werd de wedstrijd evenwichtiger, met Berchem dat meer kwam opzetten. Er sloop langzamerhand wat nonchalance en onrust in het spel van de thuisploeg, die wel de verdienste had gegroepeerd en verstandig te blijven voetballen. Hierdoor bleef het bezoekende gevaar beperkt tot een centraal schot waar Sterkens weinig moeite mee had, enkele gevaarlijke voorzetten en een hoekschop die een meter werd over gekopt. Toch bleef het nagelbijten tot de laatste seconde. Het had waarschijnlijk gemakkelijker verlopen als Swennen op de 67ste minuut rood in plaats van geel had gekregen voor een fout op de doorgebroken Peffer, de laatste man voor de doelman.

Fort Lyra-Lierse hield stand, bij het laatste fluitsignaal ging een luide juichkreet door het stadion. De overwinning was verdiend, maar kostte bloed, zweet en tranen, zoals het in een echte derby betaamt. Zo zijn onze Pallieters, door o.a. het gelijkspel tussen Belisia en Sporting Hasselt, de winnaars van de speeldag. Nog slechts 3 punten scheiden ons van de koppositie.

Zaterdag volgt weer een nieuwe veldslag, ditmaal zonder publiekslieveling Volant, maar hopelijk opnieuw met de dan weer fitte Teunen. Het legioen (alweer een prachtige tifo!) zal paraat zijn om deze schitterende groep naar hopelijk een 14de overwinning op rij te roepen. Vrienden van Lyra-Lierse, de mooiste club van de mooiste stad van Vlaanderen, tot in Kiewit!

 

K. Lyra-Lierse: Sterkens, Volant, Vets, Van Achteren, Augustyns, Muyldermans, Van Goylen, Schils, Kil (73′ Reijniers), Peffer, Adesanya (C)

K. Berchem Sport: Van Hove, Vanden Driesche (C) (85′ El Azimani), Ekangemene, Conix, Swennen, Lambrechts, Vennekens (80′ Nwokoro), Frimpong (46′ Toure), Boakye Bedie, Owusu

Doelpunten: 5′ Schils 1-0, 44′ Boakyde Bedie 1-1 (pen.), 51′ Peffer 2-1 (pen.)

Geel: 10′ Owusu, 67′ Volant en Ekangemene, 80′ Swennen, 90′ Reijniers

Scheidsrechter: Stef Theuwissen