Wedstrijdverslag | 18 november 2019

Lyra-Lierse trekt met tien man en een wereldgoal de overwinning over de streep

De pronostieken voor de wedstrijd tijdens het – alweer uitverkochte wedstrijddiner – gingen hard. Er werden zelfs scores tot 7-0 voorspeld. De nuchtere voetbalkenner weet echter dat wedstrijden tussen de eerste en de laatste in het klassement niet zelden een klassiek patroon volgen, waarbij de staartploeg een laag blok neerzet in de hoop om de boel zo lang mogelijk dicht te houden en te speculeren op die ene splijtende counter.

Het was aan Patrick Van Houdt om de recepten te vinden om die bezoekende code te kraken. Voor het eerst sinds lang diende hij te roteren. Door de schorsingen van Cloetens en Lambreghts was er plaats op het middenveld voor Van Parys en Van den Buijs. Zowel Yannis als Gianni zouden een behoorlijke wedstrijd spelen. Op de bank nam Seraaj El Mokadem, al het ganse seizoen sterk met de beloften (16 doelpunten tot nu toe!) plaats naast het andere offensieve geweld Dillien – Van Goylen.

Marchoul vanop afstand

Lyra-Lierse eiste vanaf het eerste fluitsignaal het balbezit op. Het eerste kansje kwam langs Peffer, maar Du Pont wist wel raad met zijn schot. Op de achtste minuut kwam dan de donderslag bij heldere hemel.  Een vrije schop voor Linden vanop ruim 20 meter bracht de van KVK Tienen overgekomen Nick Marchoul – zoon van Guy Marchoul, gewezen speler van RSC Anderlecht en K. Lierse SK – achter de bal. Maes verkeek zich op het schot, dat nog net een stuit kreeg. De bezoekers stonden warempel op voorsprong!

Van Parys zet de bordjes gelijk

De loopgraaf die de bezoekende coach Selleslach had ontworpen, werd nu een dubbele gordel, met de bedoeling elke vijandelijke infiltratie te neutraliseren. Lyra-Lierse drong aan en creëerde enkele halve kansjes. De eerste grote kans was meteen raak. Een weer zeer balvaste Peffer toonde zich sterk op rechts en zette laag voor. Van Parys kwam ingelopen en werkte af in de hoek. 1-1 na 17 minuten.

Lyra-Lierse toont zich dominant, Linden houdt stand

Lyra-Lierse bleef nu komen. De Pallieters toonden hun technische surplus en hadden voortdurend balbezit, maar de finesse bij de laatste pas en de ritmeversnellingen ontbraken om de bezoekers echt pijn te doen. Het meeste gevaar kwam langs standaardfases. Een hoekschop van Messoudi kwam tot bij Weuts, maar diens kopbal werd van de lijn gehaald.

Niet veel later was er een ‘drie keer voor een frank’ situatie, die ei zo na een doelpunt opleverde. Peffer ontfutselde de bal en trok voor vanop rechts. De kopbal van Van den Buijs werd nog geweerd, maar doelman Du Pont en een verdediger hinderden elkaar, waardoor de bal in het spel bleef. Een scrimmage volgde, waarbij het schot van Adesanya nog van de lijn werd gekeerd. De bal kwam nog tot bij Peffer, die uitpakte met een vluchtschot. Du Pont bracht redding. Dit was een heet standje waarbij Linden goed weg kwam.

Iets na het half uur weer een hoekschop met Messoudi als man achter de bal, nu was het Balbi die rakelings naast de muit van Du Pont kopte.

Veertig minuten met tien

Met een 1-1 stand werd er gerust. Lyra-Lierse zou nog straffer, creatiever vooral, voor de dag moeten komen in de tweede helft om de bezoekende muur te slopen.

Dat zou geen sinecure blijken, want na een fout op Messoudi had scheidsrechter Opsomer (een naam die bij kunstminnende middens in Lier een belletje doet rinkelen!) een lichte trapbeweging van Mo opgemerkt en trok ook voor hem de gele kaart. Laat dit net zijn tweede gele kaart zijn geweest. Lyra-Lierse stond nu voor een zware klus, met een man minder en nog 40 minuten op de klok.

Maar onze Lierenaars toonden hun mentale weerbaarheid en namen de wedstrijd nu resoluut in handen. Van het overtal van de Vlaams-Brabanders was weinig te merken. Het waren onze jongens die manmoedig de kaart van de aanval trokken.

Schoolmeesters is niet bij de les

Elke liefhebber van het spelletje weet dat dit risico’s met zich meebrengt. In de 56ste minuut hield iedereen die Lyra-Lierse lief is, de adem in. Schoolmeesters werd in de omschakeling door de defensie geloodst. De Lyra-Lierse defensie had de buitenspelval opgezet, maar het arbitrale trio had niet gezien dat Schoolmeesters buitenspel liep. De kwieke Lindense aanvaller kwam nu oog in oog te staan met de uitgekomen Maes.

Ongetwijfeld had Schoolmeesters een briljant doelpunt in gedachten, maar zijn poging om de bal buitenkant voet over Maes te chippen, mislukte schromelijk en zo belandde de bal ver naast het doel. Een collectieve zucht van opluchting waaide over het Luc De Rijckstadion!

Bend it like Gweckham

De moedige Lyra-Lierse mannen bleven aandringen. Rond het uur werd een actie van Peffer op de rand van de grote rechthoek foutief afgestopt. Jacobs zette zich klaar om zijn bijnaam alle eer aan te doen. Via een een-tweetje met de muur viel de bal terug bij Gwen en met een machtige zwaai trapte hij de bal via de verste paal binnen. In de kop achter de goal was men het delirium nabij. Dit was voetbal op zijn mooist!

Na een actie van de ingevallen Dillien kwam de bal tot bij Nijs. Du Pont kon het schot van Mathias nog wegboksen.

Rots in de Van den Branding

Tot uitgespeelde kansen kon geen van beide ploegen meer komen, maar het bleef uitkijken voor die ene bezoekende voorzet of hoekschop die maar eens goed moest vallen. Gelukkig stonden Van den Brande – die een dijk van een wedstrijd speelde – en zijn maats pal om het gevaar tot een minimum te herleiden. Maar toch, voetbal blijft voetbal, de hartslag van de supporters – die van uw verslaggever althans – daalde pas naar een aanvaardbaar niveau nadat het laatste fluitsignaal weerklonk.

En zo ging de haver naar het beste paard. Ondanks een moeilijk wedstrijdverloop en met een man minder. Het zijn net deze wedstrijden die op het einde van de rit kunnen doorwegen…

Blijven gaan!

Volgende week wacht weer een zware klip met de verplaatsing naar het Genkse Termien, de laatste tijd in goede doen. De technische staf recupereert dan wel Lambreghts en Cloetens, maar deze keer moet Messoudi een weekje op de strafbank zitten.

Met z’n allen naar Limburg om onze jongens te steunen. Hopelijk houdt de reeks van nu al 11 ongeslagen wedstrijden aan. Aftrap zaterdag 23 november om 19:30.

 Opstelling Lyra-Lierse: Maes, Weuts, Van den Brande, Balbi, Jacobs, Van den Buijs (71’ Van Goylen), Van Parys, Messoudi, Nys, Peffer (84’ Seraaj El Mokadem), Adesanya (62’ Dillien)

Doelpunten: 0-1 Marchoul (9′), 1-1 Van Parys (17′), 2-1 Jacobs (63′)
Gele kaarten: Sterckx, Stiennon
Rode kaarten: Messoudi (2x geel)

Video’s