Wedstrijdverslag | 20 januari 2020

Lyra-Lierse pakt de volle buit na een hoogstaande wedstrijd

Het was bijna een half uur na affluiten toen de spelersgroep dan toch naar de kleedkamers trok. Tot dan hadden spelers en fans er samen een spetterend feestje van gemaakt, bis nummer – de spelers werden net voor het binnengaan van de cabines door de fans teruggeroepen en maakten rechtsomkeer om hen nog een allerlaatste keer te begroeten – inbegrepen.

Belang-rijke wedstrijd

De ontlading was groot, bijzonder groot. Dat had ook alles te maken met de belangen die op het spel stonden. Zwarte Leeuw kon nog aanspraak maken op de tweede periodetitel en had voor de wedstrijd verklaard er alles aan te doen om het punt dat ze in de heenwedstrijd naar eigen zeggen hadden laten liggen, minstens terug te winnen. De technische staf van Lyra-Lierse zag het treffen tegen de Kempenaars als een kantelmoment: winst tegen de sterke Leeuwen zou een boost kunnen geven in de strijd om de titel. Dat dachten ook de fans van Lyra-Lierse. Met niet minder dan vijf bussen en een colonne auto’s trokken ze al van in de vooravond naar Rijkevorsel. Daar werden ze opgewacht door de bevriende fans van de thuisclub om in de speciaal opgezette tent aan de pré-match party te beginnen.

Patrick Van Houdt liet dezelfde elf starten die tegen Helson Helchteren een knappe overwinning hadden behaald. Mo Messoudi ondervond terug hinder van een aanslepend achillespeesletsel en was onbeschikbaar. Naast Sterkens, de doublure voor doelman Maes, behoorden ook Cloetens, Van Parys en Van Goylen tot de kern.

Lyra-Lierse toont zich

Lyra-Lierse toonde zich van meet af aan de ploeg met de meeste drang naar voor. Dillien, dé wintertransfer van Lyra-Lierse, zette een knap nummertje op en bediende Adesanya. Een toegesnelde verdediger kon hem nog maar net beletten af te drukken. In de daaropvolgende hoekschop probeerde Van Den Buijs het van zeer dichtbij met een hakje, maar Truyts stond op de goede plaats. Een lange cross van Van den Brande bereikte het hoofd van kopbalspecialist Van Den Buijs. De bal ging maar net naast de kooi van Truyts.

De Leeuwen moesten het spel ondergaan en konden daar enkel een schot in de draai dat over ging, tegenover stellen. Dan namen de Pallieters terug over. Dillien nam een hoge voorzet van Van Den Buijs enig mooi aan en haastte zich naar het doel. Zijn schot ging voorlangs.

Steven stunt!

Rond het half uur ging een afstandsschot van thuisspeler Voca niet zo ver naast. Even later werd Peffer in schietpositie gebracht. Zijn schot vond de vuisten van Truyts, in de rebound mikte Dillien over. De druk van de Lierenaars hield aan. De bedrijvige Dillien zette zich achter een vrijschop. De bal deed rare dingen en Truyts had de hulp van zijn defensie nodig om de bal weg te werken.

Kort voor rusten kreeg Lyra-Lierse eindelijk waar het recht op had. Een goed opzittende Adesanya maakte het de uitgekomen doelman Truyts moeilijk om een terugspeelbal goed te behandelen. Zo kwam de bal pardoes voor de voeten van Dillien. Intuïtief ging Steven zijn kans, zijn poging in een tijd verdween zowaar in het lege doel.  Zwarte Leeuw reageerde onmiddellijk. Een hoge voorzet werd door thuisspeler Lambrechts in de vlucht genomen met de binnenkant van de voet. Gelukkig ging de bal langs de paal buiten.

Het eerste kwartier van de tweede helft kleurde weer Liers. De sterk spelende Balbi veroverde de bal op het middenveld en loodste Peffer door de buitenspelval. Het schot van onze topschutter ging voorlangs.

Peffer maakt de 100ste

Lyra-Lierse bleef aan zet. Van Den Buijs – de rustige vastheid op het middenveld – vond Peffer met een lange bal. Jordy kapte zich met rechts voorbij zijn verdediger en krulde het leer met links prinsheerlijk in de verste hoek. Het uitvak ontplofte en de topspits repte zich naar het legioen om met hen te vieren. Misschien was Jordy wel op de hoogte dat hij het honderdste officiële doelpunt van de club gemaakt heeft?

Bloed, zweet en tranen na de aansluitingstreffer

De feestvreugde was maar van korte duur, want enkele minuten later draaide Voca zich knap vrij en met een laag schot in de hoek liet hij Maes kansloos. De aansluitingstreffer was een feit, de thuisploeg drukte in het laatste kwart van de wedstrijd het gaspedaal in, onze Lierse Leeuwen moesten zich dubbel plooien.

Alle alarmbellen gingen in de Lierse strafschopzone aan het rinkelen bij een scherp getrapte hoekschop, maar de bal kon nog ontzet worden. Doordat Zwarte Leeuw nu hoger ging spelen, kregen de roodhemden ruimte voor de omschakeling. Van Parys – sterk ingekomen voor de gekwetste Van Den Buijs – lanceerde Adesanya in de diepte met een mooie pass over de verdediging. Truyts kon het gekraakte schot van Jason nog in hoekschop verwerken. Even later kon diezelfde Adesanya nog dreigen. Zijn schot was te centraal, wellicht was het aanspelen van de vrijstaande Van Parys de betere optie geweest.

Zwarte Leeuw kreeg nog de ultieme kans op de gelijkmaker, maar het gekraakte schot van Vets stierf in de armen van Maes.

Terug naar Lier!

De goed leidende scheidsrechter Van Asch blies even later de wedstrijd af en de meer dan 400 meegereisde Lierse fans konden aan hun vette feestje beginnen. Vakkundig begeleid door de vaste trommelaar werd er minutenlang gezongen dat de club terug gaat naar Lier. Wat als een paal boven water vaststaat, want er is maar een plaats waar deze club thuis hoort. Terugkeren naar Lier deden ook de honderden Lyra-Lierse fans, maar niet nadat ze samen met de thuisfans de feesttent in brand hadden gestoken. Vermoedelijk hebben velen het begin van De Zevende Dag niet gehaald.

Duel met de Piraten

Door het verlies van concurrenten Heur-Tongeren en Sint-Lenaarts lijkt de titelstrijd een duel tussen twee ploegen te zullen worden, met name Lyra-Lierse en City Pirates. De eerstvolgende wedstrijd, zondag 2 februari thuis tegen Betekom, kan ons weer een stapje dichterbij het beoogde doel brengen. Met uw steun, beste Lyra-Lierse supporters!

Opstelling Lyra-Lierse: Maes, Weuts, Van den Brande, Lambreghts, Jacobs, Balbi, Van Den Buijs (67’ Van Parys), Nijs (88’ Cloetens), Dillien (83’ Van Goylen), Peffer, Adesanya

Doelpunten: 0-1 Dillien (39′), 0-2 Peffer (53′), 1-2 Voca (57′)
Gele kaarten: Lambrechts (ZL), Nijs
Rode kaarten: geen