Wedstrijdverslag | 19 mei 2022

Lyra-Lierse fans in extase na zotte match met Sterkens als penaltyheld

Mijn excuses, beste lezer. Ik had vorige week in het wedstrijdverslag na Lyra-Lierse Olsa Brakel geschreven dat ‘voetbal niet beter kon worden dan dit’. Fout, de crazy shit van gisteren was nog andere koek. De rollercoaster die Lyra-Lierse tegen Belisia Bilzen was, gaat de geschiedenisboeken in.

And the winner is

De winnaars van de avond? Dat zijn er heel wat. Onze moedige, o zo moedige jongens in de eerste plaats. Doe het maar, 2-0 voorkomen, een uppercut van 3 doelpunten krijgen en toch nog de mentale en fysieke kracht vinden om verlengingen uit de brand te slepen. Dan de fans, die er weer een heksenketel van maakten. Wat dacht u van Lyra-Lierse? Deze gekke wedstrijd was pure reclame voor het voetbal én voor onze mooie club. Dank toch weeral aan het fantastische communicatieteam, dat het lumineuze idee had om de penalty’s live op Facebook te streamen. Zo konden 700 kijkers vanop hun zetel meevolgen. Nu weten we weer waarom voetbal de eretitel ‘the beautiful game’ heeft en blijft verdienen. En tot slot de fair play. Een topper als Luc Nilis, coach van Belisia, die meteen na de match elke speler en lid van de technische staf persoonlijk gaat feliciteren, dat is grote klasse.

Schaapjes op het droge bij de rust?

Bij de rust wees nochtans niets erop dat de wedstrijd zo een dramatisch verloop zou krijgen. Want in de eerste helft brachten de Pallieters goed voetbal.

Het eerste gevaar kwam van Peffer. In de 10de minuut bracht hij een fraaie aanval op gang. Via draaischijf Kil – wat speelde hij een berepartij – kwam het leer voor de voeten van Schaessens. Het schot van Jaric week nog af en ging binnen.

Even later behoedde het uitschuifbare been van van den Buijs zijn team van de gelijkmaker. Lyra-Lierse had het betere van het spel. Adesanya vond na een goede controle zijn maatje Peffer, die met een schijnbeweging zijn verdediger in de wind zette en dan de verste hoek viseerde. Doelman Cascio had geen schijn van kans, de bal ging enig mooi aan de verste paal tegen de netten.

Belisia moest nu komen. Net voor het half uur kopte een bezoeker de bal tegen de buitenkant van de paal. Wie al vroeg dorst had, miste heel wat, want de laatste 5 minuten van de eerste helft zorgden voor heel wat animo. Schaessens zag Adesanya vrij staan. Cascio verwerkte zijn harde schot in de korte hoek nog in corner. Peffer nam een afvallende bal op de slof, weer Cascio met de vuisten. Schaessens probeerde het in de vlucht, zijn poging ging 1 meter naast. Ook Sterkens bleef niet werkloos. Hij bokste een schot weg, de bal viel nog op de lat.

Lyra-Lierse kruipt recht na uppercut

De tweede helft kon niet slechter beginnen. De ingekomen Stassen buitte knap een misverstand tussen doelman en verdediging uit, de voorsprong was nu nog maar 1 doelpunt. Er kroop langzamerhand meer twijfel in het spel van de thuisploeg. Na een terecht voor buitenspel afgekeurd doelpunt van Adesanya kwamen de Limburgers weer opzetten. Een hoekschop werd voorlangs gekopt.

Vets – wat een match weeral van die gozer – rukte op en schoot nipt over. Een minuut later volgde de ontnuchtering, toen het harde schot van Ernens mooi in de verste hoek verdween. Verlengingen kwamen in zicht, maar zo ver wilden de moedige Lierenaars het niet laten komen. Nauwelijks 1 minuut later werd Adesanya in de 16 meter onderuit gehaald, de wispelturige scheidsrechter De Beuckelaer ging er niet op in. In de herneming trapte Nys op Cascio. Van Goylen, goed ingekomen, zette een actie op, Cascio kon nog wegboksen. Nys ging zijn lijn af en bracht de bal voor. Adesanya besloot voorlangs. De verlengingen waren een feit.

Daarin hielden beide ploegen elkaar in evenwicht. Tot minuut 99. Een bezoekende aanvaller slalomde zich door de defensie en wou ook de uitgekomen Sterkens omspelen. Mats speelde overduidelijk de bal, de aanvaller ging gretig neer, ref Debeuckelaere trapte erin en floot nu wél strafschop. Het terechte protest van Sterkens en van den Buijs leverde beiden geel op. Adding insult to injury, heet dat.

Lyra-Lierse moest nu vol aan de bak na deze uppercut. Adesanya probeerde het met een schuin schot, zonder succes. Vijf minuten ver in de tweede verlenging rukte van den Buijs met lange halen door de as van het veld op. Via tussenstation Adesanya kwam de bal tot bij Peffer, die met een rake schuiver de gelijkmaker in de hoek schoof. Een echte spitsengoal! Een grote zucht van opluchting ging doorheen het stadion. Want in deze omstandigheden nog terugkomen tegen het sterke Belisia was bepaald niet evident.

Zot. Zotter. Zotst.

Beide ploegen gingen nu niet meer voluit, want geen jus meer in de benen. Enter de penalty’s. Boy o boy, wat was dit bloedstollend spannend. Velen kregen het bijna aan hunnen tikker. En verdorie, wat waren die penalty’s van het dekselse Belisia goed getrapt. Gelukkig hadden ook onze mannen flink geoefend. Ze trapten hun strafschoppen beheerst, tegenvoets of in het hoekje. Het hoekje, daar wou ook Quinten Van Goylen de bal in deponeren, maar de paal bleek geen bondgenoot. Zo bleven we bezig. Ook uw verslaggever hield het nauwelijks uit.

En dan de apotheose van deze knotsgekke voetbalavond. Sterke Mats pakt de voorlaatste penalty en heeft dan de kans om zich onsterfelijk te maken. Achter het doel klampten de fans zich aan elkaar vast. Mats name een korte aanloop en … draait dan de beslissende strafschop los in de pin. Delirium bij fans en spelers, met bijhorende zotte taferelen. Enfin, u hebt de beelden wel gezien.

Voor velen zal het een korte nacht zijn geweest. De arme Jaric Schaessens die in het holst van de nacht in de Antwerpse haven werd verwacht, zal daar met kleine oogjes, maar met een kamerbrede glimlach zijn verschenen. De adrenaline na de wedstrijd zal zeker wat uurtjes slaap hebben gekost aan fans en spelers. Maar dat is het dubbel en dik waard. Historische voetbalavonden als deze maak je niet elke week mee.

Zo blijft de promotiedroom levend. De tank van onze spelers is even leeg, ze kunnen nu recupereren. Om dan de strijd met Tubeke aan te gaan, met de steun van het legioen. Afspraak zondag om 15u00!

K. Lyra-Lierse: Sterkens, Lambreghts, van den Buijs, Weuts, Balbi (90’ De Wilde), Vets, Schaessens (80’ Van Goylen), Kil, Struyf (72’ Nys), Adesanya, Peffer.

Belisia Bilzen SV: Cascio, Brants (46’ Stassen), Wagemans, Lathouwers (104’ Timo Haenen), Didier Haenen (114’ La Mantia), Vandecaetsbeeck, Ernens, Landuyt, Wijnen, Timmermans, Martin Suarez.

Doelpunten: 10’ Schaessens 1-0, 21’ Peffer 2-0, 51’ Stassen 2-1, 81’ Ernens 2-2, 100’ Wijnen (strafschop) 2-3, 110’ Peffer 3-3.

Strafschoppen: Cascio 0-1, Peffer 1-1, Suarez 1-2, Adesanya 2-2, Landuyt 2-3, van den Buijs 3-3, Wagemans 3-4, Vets 4-4, Wijnen 4-5, Kil 5-5, Ernens 5-6, Weuts 6-6, La Mantia 6-7, De Wilde 7-7, Timmermans 7-8, Nys 8-8, Vandecaetsbeeck 8-8, Van Goylen 8-8, Stassen 8-9, Lambreghts 9-9, Timo Haenen 9-9, Sterkens 10-9.

Gele kaarten: 72’ Ernens, 78’ Didier Haenen, 82’ Balbi, 100’ Sterkens, 100’ van den Buijs.

Scheidsrechter: Arne De Beuckelaer