Wedstrijdverslag | 14 oktober 2019

Lyra-Lierse beleeft een fantastische voetbalavond in Witgoor

Het groot woordenboek van de Nederlandse voetbalterminologie is de laatste jaren een aantal nieuwe termen rijker geworden. Denk maar aan ‘lopende mensen’, ‘een laag blok’ of ‘in de bal spelen’. Referentiematch is ook zo’n relatief nieuw begrip. Een ploeg die een referentiematch realiseert, speelt een wedstrijd naar de mogelijkheden van het team en zet zo een standaard, een streefdoel voor de komende wedstrijden. Zaterdag heeft Lyra-Lierse op het veld van Witgoor Sport een referentiewedstrijd gespeeld. Wat de Pallieters in het eerste kwartier en tijdens de volledige tweede helft lieten zien, was van het beste dat er in de derde amateurklasse te zien valt. Lees en geniet u mee.

Balbi nam terug plaats op de rechtsback positie, waardoor Lambreghts een rijtje hoger ging spelen. Van Parys, Van Goylen & Dillien waren samen met tweede doelman Sterkens de bankzitters.

Witgoor Sport, het Lyra-Lierse van de Kempen

Een zo’n 250 Lyra-Lierse fans waren met twee supportersbussen en tientallen auto’s naar het verre Witgoor afgezakt. Daar werden ze opgewacht door honderden thuissupporters, zodat de sfeer er al voor de wedstrijd goed in zat. Witgoor speelt niet meer in het Jef Luytenstadion, maar in een nieuwe voetbaltempel die grotendeels door de eigen supporters werd neergepoot. Om maar te zeggen dat er wel wat parallellen zijn tussen beide clubs.

Wervelend voetbal in het openingskwartier

Lyra-Lierse startte aan een verschroeiend tempo. Een kwartier lang werd de thuisploeg weggetikt met snelle en zuivere combinaties. Al snel wist strateeg Messoudi Adesanya te vinden. Het schot van Jason naar de korte hoek werd door doelman Hooyberghs met een beenveeg weggewerkt. In de 11de minuut zette Nys zich door en loodste Peffer op weg naar het doel. Peffer aarzelde niet en rondde beheerst af met een lage schuiver. Lyra-Lierse bleef ook na het openingsdoelpunt de toon zetten. Na een scrimmage, waarbij ook Weuts betrokken was, kon de bal door de thuisdefensie in extremis worden ontzet.

De thuisploeg slaat terug

Na het openingskwartier kwam de thuisploeg meer in de wedstrijd. Op rechts werd een snelle aanval opgezet en een lage voorzet werd door thuisspeler Blockx afgerond aan de eerste paal. Zo stonden de bordjes gelijk en Lyra-Lierse kon terug aan de bak. Een goed getrapte hoekschop van Messoudi belandde op de knikker van Cloetens. Ilias stuurde het leer naar de hoek, maar de vinnige Hooyberghs dook de kopbal nog in hoekschop.

Adesanya ramt de bal in de pin

Iets na het half uur kon Van Genechten op wandel gaan door de Lyra-Lierse defensie en tot ontzetting van alle Lierenaars trapte hij mooi overhoeks binnen. 2-1 voor de thuisploeg. Lyra-Lierse moest nu vol aan de bak. En dat deed het ook. Want waar iedereen verwachtte dat Messoudi de op rechts vrijlopende Lambreghts zou bedienen, gaf Mo een simpel, maar o zo slim pasje naar Adesanya, die zich in de korte rechthoek in een tijd vrijdraaide en de bal in de kruising ramde. Vier mooie doelpunten na 36 minuten, de toeschouwers kregen waar voor hun geld! Lyra-Lierse nam in de laatste tien minuten voor het rustsignaal de wedstrijd terug in handen. Met schoten van Nys –te centraal– en Peffer –in de handen van Hooyberghs– tot gevolg.

Lyra-Lierse demonstreert

Na de herneming was het de thuisploeg die nog even de neus aan het venster stak. Het schot van een thuisaanvaller strandde echter op de vuisten van Maes. Lyra-Lierse nam de wedstrijd nu terug in handen en zou dat tot het eindsignaal blijven doen. De weer ijzersterk spelende stofzuiger Cloetens legde van ver aan, zijn streep ging maar een halve meter over. Dan was het prijs. Lambreghts vond Peffer met een mooie steekbal, Jordy bleef zoals steeds kalm en tipte overhoeks binnen. De rood-witten demonstreerden. Een knappe lage en strakke volley van linksback Jacobs ging maar enkele meters naast. Cloetens vond de ingevallen Dillien. Steven draaide op zijn Robbens naar binnen en trapte naar de verste paal. De bal ging maar net naast. Klasbak Weuts maakte in de centrale as meters en bereikte Adesanya. Een zekere goal was in de maak, maar het arbitrale trio oordeelde dat Jason buitenspel stond.

Wat… een… goals!

Ook de ingevallen youngster Van Goylen ging zijn kans, maar Hooyberghs stond pal. De kers op de taart kwam er in de 80ste minuut. Dillien plukte een hoge bal heerlijk uit de lucht en stak de bal met een slim tikje achter het steunbeen mee naar Jacobs. Gwen trok in een tijd voor en ook Nys trapte in een tijd keurig binnen. Dit was een 18 karaats doelpunt! En wat een berenpartij alweer van Mathias!

Witgoor reageerde nog met een boogbal die net naast ging, maar het was vooral Lyra-Lierse dat naar het vijfde doelpunt zocht. En wat voor een! Dillien hield op links enkele verdedigers aan de praat, waarna hij de bal met een onwaarschijnlijke curve over de verbouwereerde Hooyberghs in de verste hoek schilderde. Een doelpunt dat niet zou misstaan in de ‘Keek op de week’! In de allerlaatste seconden had de doorgebroken Quinten Van Goylen nog de zesde treffer aan de voet, maar hij werd gehinderd door Van den Brande.

Beide supportersgroepen maken er een gezamenlijk feest van

Na de wedstrijd volgde de klassieke verbroedering tussen fans en spelers. Aan de overkant bleef de harde kern van Witgoor toekijken. Toen alle Lyra-Lierse fans terug richting uitgang trokken, werden ze op luid applaus getrakteerd. De Lyra-Lierse fans namen dit in dank aan en applaudisseerden terug. Wat volgde is waarschijnlijk ongezien in het Belgische voetbal. Toon, onze vaste trommelaar, begeleidde beurtelings de beide supportersgroepen. “Boem, boem, Witgoor!!!”. “Boem boem, Lier!!!” En dit een volle minuut lang. Zelfs de aanwezige politiemensen keken vol bewondering toe. Deze avond ademde voetbal zoals het hoort te zijn, een feest op en naast het terrein!

Volgende zaterdag gaan spelers en supporters er weer alles aan doen om een volgend feestje op en naast het terrein te bouwen. U kan het voetbal en de ambiance van deze fantastische club zelf meemaken, op zaterdag 19 oktober om 20u00, wanneer het Limburgse Wellen op bezoek komt. Tot dan!

 

Opstelling Lyra-Lierse: Maes, Weuts, Van den Brande, Balbi, Jacobs, Cloetens, Messoudi (70′ Van Goylen), Lambreghts, Nys, Adesanya (83′ Van Parys), Peffer (70′ Dillien).

Doelpunten: 11’ Peffer (1-0), 22’ Blockx  (1-1), 34’ Van Genechten (2-1), 36’ Adesanya (2-2), 58’ Peffer (2-3), 80’ Nys (2-4), 89’ Dillien (2-5)
Geel: 83′ Berkmans, 86′ Lambreghts
Rood: geen