Wedstrijdverslag | 22 april 2024

Dodelijk efficiënt Belisia dient Lyra-Lierse de eerste nederlaag van 2024 toe

Wie op de wedstrijd aanwezig was of de wedstrijdstatistieken bekijkt, weet dat de 0-2 cijfers een vertekend beeld geven. Lyra-Lierse had tegen een technisch sterke ploeg als Belisia zomaar eventjes 65% balbezit, de schoten naar doel lieten 13 pogingen voor de thuisploeg zien tegenover 8 voor de bezoekers, de Pallieters tekenden voor 301 passes, de ‘Trotwaarleepers‘ * voor 181.

Open doelkansen worden in het VEO-systeem niet gemeten, maar ook daar eenzelfde beeld: pakweg 5 voor de Lierenaars tegenover twee voor de Limburgse leiders. Om maar te zeggen: het Luc De Rijckstadion kreeg killers over de vloer. Belisia toonde zich als een solide blok: messcherp in de duels, zuiver in de passing, gevaarlijk in de omschakeling en klinisch in de afwerking. De beste ploeg die we hier al gezien hebben, hoorde je de Lierse fans zeggen. Waarschijnlijk ook de beste ploeg van de reeks. Sta me toe om, met een vleugje chauvinisme, Lyra-Lierse net daarachter te plaatsen. Want het voetbal dat onze jongens brachten, mocht weer gezien worden. Ze speelden zoals altijd onder Tom Proost met heel veel intensiteit en drang naar voor en dwongen kansen af, het voetbal dat de Lyra-Lierse fans (weer in groten getale aanwezig) willen zien. Over fans gesproken, die van Lyra-Lierse zijn de beste, punt. Negentig minuten lang stonden ze achter de ploeg, met de jeugdspelers opnieuw talrijk aanwezig. Welke voetballer speelt niet graag in zo’n ambiance? Dat wordt me wat in Sportpark Lier!

Eerste kans voor Belisia is bingo

Voor de wedstrijd werden de Dames A in de bloemen gezet. Drie jaar op rij kampioen met telkens een karrevracht aan doelpunten en een minimum aan tegengoals, dat kan tellen, ladies!

Over naar de mannen. De wedstrijd zat in de eerste helft wat op slot, met twee sterke ploegen die niet van plan waren veel ruimte weg te geven en stevige duels uitvochten in het middenveld. Belisia straalde veel métier uit op het middenveld, maar Lyra-Lierse bleef zijn offensieve DNA getrouw en zocht meer de diepte. Na een eerste snelle aanval bracht Muyldermans scherp voor, Cascio was alert. Veel middenveldspel bij de bezoekers, een flauw schotje van aan de rand van de grote rechthoek was het enige noemenswaardige Limburgse gevaar. Dan weer Lyra-Lierse. Kil met een knappe flankwissel, Van Goylen die hetzelfde doet en Adesanya bereikt. Jason besloot in de vlucht over. De wedstrijd zat hierna een kwartier potdicht, met een fluim van de technisch sterke Bongiorno richting de tribune als momentje van opwinding. Om maar aan te geven dat de zenuwen aan beide kanten strak gespannen stonden.

Dan plots dé kans op 1-0. Peffer controleert een lange bal en legt af Kil, Seppe knalt in een tijd, maar Cascio ranselt hem nog uit de winkelhaak. De man in het rood zou uitgroeien tot man van de wedstrijd annex matchwinnaar. Lyra-Lierse bleef nu komen. Na een enig mooie aanval kon Schils uithalen, maar Cascio wist raad met zijn schot. Lyra-Lierse had de wedstrijd nu onder controle, maar net dan zijn elftallen van het gehalte Belisia het gevaarlijkst. Na enkele ongelukkige baltoetsen in de Lierse defensie kwam de bal voor de voeten van Wijnen, die de bal (die nog afweek op het been van Vets) droog in de korte hoek poeierde. Daar sta je dan, als Lyra-Lierse, na 40 minuten waarin je niets hebt weggegeven.

En toch, en toch, had de ruststand 1-1 kunnen zijn. Want enkel Jordy Peffer haalt het in zijn hoofd om een iets te ver uit zijn doel staande keeper vanop 45 meter te lobben. Zijn poging had de juiste hoogte en leek binnen te gaan, maar ging juist naast. Miljaardedju!

De bal gaat niet op de stip

Zouden de Schapenkoppen weer met de turbo aan van start gaan in de tweede helft? Daar leek het op, toen Kil voorbracht en Muyldermans listig met de borst devieerde. Het leer hobbelde 2 meter naast het doel. Het Lierse offensiefje doofde uit nog voor het kon ontbranden, want de volgende 10 minuten etaleerde Belisia zijn voetballende vermogen. Lyra-Lierse moest ondergaan, maar vond dan zijn tweede adem weer. Weer Kil met de voorzet, Adesanya (of was het toch een verdediger) beroerde de bal met het hoofd, de lat bracht redding voor de bezoekers.

Lyra-Lierse dwingt kansen af maar stuit op Cascio, Belisia slaat opnieuw toe

Lyra-Lierse trok nu voluit de aanvallende registers open, zoals we hen zo graag zien doen. Muyldermans rukt op en bedient de infiltrerende Schils, Cascio kon het schot van Mathias in de korte hoek weren. Dan Peffer die zich de 16 meter in slalomt. Na een duw met beide handen in de rug ging hij neer, maar scheidsrechter Debusscher gaf geen kik. Even later kon Cascio een vrije schop van Kil wegboksen. De moedige thuisploeg bleef komen. Peffer met een mooie kruispass naar Vets, die in de vlucht naast besloot. Wanneer zou het doelpunt vallen?

Het antwoord: een paar minuten later, maar dan aan ‘de verkeerde kant’. Een afvallende bal kwam tot bij Maus, zijn schot ging door een bos van spelers via Sterkens in de eerste hoek binnen. Klinisch efficiënt, dit Belisia. Heel frustrerend ook om tegen zo’n ploeg te spelen, zeker als dame Fortuna niet meewil. Ach, misschien is dat wel het geluk dat een kampioen voor zichzelf afdwingt.

Weer kansen, weer Cascio, driemaal is geen scheepsrecht

Het schone aan deze bende musketiers is dat ze zelfs in deze klote omstandigheden niet bij de pakken bleven zitten. Niet deze groep, niet onder deze coach, niet met deze supporters. De ingevallen Kwateng ging het strafschopgebied in en ging neer, opnieuw zonder fluitsignaal. Charles zette meteen daarna voor, Peffer leek binnen te gaan koppen, maar de dekselse Cascio weerhield onze topschutter van succes.

Lyra-Lierse beukte en beukte. De andere invaller Van Den Bogaert zette een actie in en ging over het been van een verdediger. Drie maal is scheepsrecht, zou je dan denken, maar Debusscher bleef onvermurwbaar. Dat tikje scheidsrechtersgeluk lijken we de laatste weken niet mee te hebben. Voetbal, zeker?

Al heel laat in de wedstrijd kreeg topschutter Peffer toch nog de kans om er eentje bij te doen, nadat Reijniers, nog een invaller, de ruimte had gezien. Cascio, u had het al geraden, repte zich echter pijlsnel uit zijn doel, maakte zo de hoek klein en dwong Jordy op hem te schieten. Belisia heeft een onvervalste puntenpakker in doel staan!

Iedereen naar Houtvenne!

Ondanks de eerste nederlaag van dit jaar gingen de Lierse fans met een goed gevoel naar huis. Ze hadden een beklijvende pot voetbal gezien, de spelers hadden goed gevoetbald en strijd gebracht en voor de eindronde liggen de kaarten nog altijd bijzonder gunstig. Ik wil onze fantastische fans nogmaals oproepen om samen met de spelers de laatste punten over de eindrondestreep te trekken. De spelersgroep verwacht jullie zondag in Houtvenne. Samen doen we dit, spelers en supporters zij aan zij!

 

K. Lyra-Lierse: Sterkens, Volant, Vets, Teunen (75′ Reijniers), Augustijns (83′ Van Den Bogaert), Schils, Muyldermans, Van Goylen, Kil (75′ Kwateng), Peffer, Adesanya (C)

SV Belisia Bilzen: Cascio, Vandecaetsbeek (C), Spruyt, Ernens, Bounou, Maus, Wijnen (80′ Lathouwers), Bongiorno (86′ Landuyt), Nelissen, Martin Suarez, Etien

Doelpunten: 40′ Wijnen 0-1, 73′ Maus 0-2

Geel: 80′ Bounou

Scheidrechter: Wouter Debusscher

 

* Destijds trokken de Bilzenaren op zondag hun beste kostuum aan en flaneerden op de geplaveide straatboorden, zo kwamen ze aan hun bijnaam.