Sportpark Lier | 22 december 2023

K. Lyra-Lierse onthult bouwplannen: zo zal Sportpark Lier eruitzien!

K. Lyra-Lierse hield vandaag een persconferentie. De directe aanleiding hiervoor is het feit dat de procedure voor de omgevingsvergunning van Sportpark Lier succesvol werd afgerond. Dat wil zeggen dat de laatste horde in het vergunningstraject genomen is en er van start gegaan kan worden met de bouwwerken van het Sportpark Lier, naast de Lierse Ring (R16), ter hoogte van het kruispunt met de Aarschotsesteenweg (N10). Dat is niet meer of minder dan een historische mijlpaal in dit dossier.

1. K. Lyra-Lierse krijgt officieel omgevingsvergunning voor bouw van stadion & jeugdaccommodatie

Alle lichten staan dus op groen voor K. Lyra-Lierse: de procedure voor de omgevingsvergunning van Sportpark Lier werd succesvol afgerond. Dat wil zeggen dat de laatste horde in het vergunningstraject genomen is.  Er is dus een officiële toelating voor de bouw van het Sportpark Lier, naast de Lierse Ring (R16), ter hoogte van het kruispunt met de Aarschotsesteenweg.

Vergunning afgeleverd zonder bezwaren

“Zo’n omgevingsvergunning bekomen, is een traject dat nu eenmaal de nodige tijd in beslag neemt”, vertelt Joris Adriaensen, lid van de stuurgroep van K. Lyra-Lierse die zich bezighoudt met de ontwikkeling van Sportpark Lier. “We hebben ervoor gekozen om dat zorgvuldig te doen, door voldoende overleg in te plannen met alle instanties die advies moeten verlenen voor de aanleg en bouw van een project van deze omvang. Denk maar aan Binnenlandse Zaken, hulpverleningsdiensten, de verschillende Vlaamse adviesinstanties, enzovoort.”

“Dat grondige huiswerk heeft uiteraard tijd gekost, maar zorgt er nu wel voor dat we zonder bezwaren onze vergunning in handen hebben en effectief kunnen starten met de bouwwerken. Dit is tegenwoordig allesbehalve een sinecure voor dergelijke projecten”, vult Raf Bormans, algemeen verantwoordelijke van K. Lyra-Lierse aan. “Onze club komt eindelijk weer thuis in de eigen stad en zal minstens de komende 50 jaar haar thuis hebben op deze nieuwe locatie. Dan is het beter om alles meteen goed te doen.”

2. Een blik op de timing

Het voorbije jaar werd al stevig doorgewerkt naast het kruispunt van de Lierse Ring en de Aarschotsesteenweg. Wie de brug richting Koningshooikt nam, zag onder andere een op- en afrittencomplex verschijnen dat toegang geeft tot de nieuwe Marieke Vervoortlaan. De aanleg van deze nieuwe straat die het nieuwe Sportpark Lier zal ontsluiten, zit in een finale fase.

“Als club namen we ondertussen al de volgende stap”, gaat Werner Mens verder. “Samen met onze ontwerpers HUB en D+A werd het aanbestedingsdossier opgemaakt. De procedure om de werken te gunnen aan een geschikte aannemer is lopende en wordt in de komende maanden afgerond. Doordat we de omgevingsvergunning in handen hebben, kunnen we meteen nadien starten met de eerste steen. En vanaf dan kan het echt vooruit gaan. De bedoeling is om in de loop van het seizoen ‘24-’25 in Lier te voetballen.”

“Onze jeugd zal als eerste gebruik kunnen maken van de kunstgrasvelden op het Sportpark Lier. Ons nieuwe stadion zal tegelijkertijd afgewerkt worden en later in hetzelfde seizoen in gebruik worden genomen. Van de start van de werken tot de tussentijdse ingebruikname schatten we op ongeveer tien maanden tot een jaar. De finale opleverdatum zullen we uiteraard pas kennen zodra de aanbestedingsprocedure afgerond en de aannemer geselecteerd is.”

3. Het nieuwe stadion en jeugdvoetbalcomplex: zo ziet het er uit

En dan is het nu tijd voor datgene waar iedereen op wacht: de bouwplannen! Het Sportpark Lier werd ontworpen door architectenbureau HUB en landschapsarchitecten D+A. We hebben de heren Koen Drossaert van HUB en Hans Gielis van D+A speciaal uitgenodigd om de plannen toe te lichten.

“Lier krijgt er een park bij”

Natuurlijk speelt voetbal op deze nieuwe Lierse sportplek de hoofdrol, maar er is ook ruimte om andere sporten te beoefenen en als wandelaar, jogger, of fietser van de omgeving te genieten. Lier krijgt er een park bij.  Dat mag u gerust letterlijk nemen.

Naast de zes jeugdvoetbalvelden, inclusief kleedkamers en alle nodige bijhorende faciliteiten voor jeugdvoetbal, biedt Sportpark Lier ook mogelijkheden voor het beoefenen van andere sporten. Denk daarbij aan o.a. petanque, beachvolleybal en 3×3 basketbal. Een loopparcours (ca. 1.600 meter) en een powerhill zorgen ervoor dat een grote variëteit aan trainingen mogelijk zijn.

Er is ruim voldoende parkeergelegenheid (240 plaatsen) en er worden meer dan 550 bomen en 7.000 struiken aangeplant om het complex een aangenaam, natuurlijk gevoel te geven. K. Lyra-Lierse neemt het onderhoud van de aanplantingen mee voor haar rekening.

Stadion gebouwd dankzij de supporters

Daarnaast financiert K. Lyra-Lierse op eigen kracht een stadion voor ca. 2.500 toeschouwers voor haar eerste dames- en herenelftallen. Om deze investering mogelijk te maken, tekenden meer dan 150 supporters – individueel of via het Pallieter Supporterscollectief – in om aandelen te kopen van de club. Dit stadion wordt dus gebouwd dankzij de eigen supporters, die tegelijkertijd ook voor 100% eigenaars zijn van K. Lyra-Lierse. Dus niet met de hulp van een oliesjeik of vastgoedmagnaat. Een absoluut unicum in het Belgische voetbal!

© D+A – Een overzicht van het volledige project Sportpark Lier. Links liggen zes jeugdvoetbalvelden. Rechts, 90° gedraaid t.o.v. de andere velden, bevindt zich het nieuwe stadion met hoofdveld voor de eerste elftallen van K. Lyra-Lierse. Helemaal rechts en onderaan het inplantingsplan loopt de nieuwe Marieke Vervoortlaan en aansluiting op de Aarschotsesteenweg (N10).

Een ‘superslim’ hoofdgebouw

Dé blikvanger van het complex wordt ongetwijfeld het hoofdgebouw. Dat werd speciaal ontworpen om alle faciliteiten te bieden die nodig zijn voor uitstekend jeugdvoetbal. Maar het wordt ook een sfeervol voetbalstadion voor onze A-elftallen (dames en heren) en al onze supporters.


© HUB – Het nieuwe stadion van K. Lyra-Lierse.

Dit beeld geeft een totaaloverzicht van het A-terrein, gezien vanaf het kruispunt van de Lierse Ring met de Aarschotsesteenweg. U ziet de hoofdtribune met ca. 1.000 zitplaatsen en drie overdekte tribunes met staanplaatsen langs de andere zijden. Het speelveld zal in een kuip komen te liggen. Dat zal voor een volledig omsloten ‘arena’-gevoel zorgen. De fans staan of zitten net iets hoger dan het speelveld en hebben zo een prima zicht op de wedstrijd. Achter de hoofdtribune ziet u de eerste twee van de zes jeugdvoetbalvelden liggen.

Voor het ontwerp van het stadion werd veel rekening gehouden met de wensen en noden van de supporters van K. Lyra-Lierse, alsook voldoet het aan alle huidige voorwaarden voor 1e Nationale afdeling.


© HUB – Zicht op de hoofdtribune van op de staanplaatsen aan de overzijde.


© HUB – Staanplaatsen kort op het veld voor een intense wedstrijdbeleving.

Op deze beelden krijgt u een idee van het uitzicht op de staanplaatsen rond het A-terrein. Net zoals vandaag in Berlaar komen er staanplaatsen (“de Wezenberg”, voor de insiders) pal tegenover de hoofdtribune. Het tweede beeld geeft een goed idee van hoe het sfeervak van de supporters achter doel er zal uitzien. Het sfeervak van de thuissupporters kijkt uit op de stad en de Sint-Gummarustoren.


© HUB – De westgevel van het hoofdgebouw, bekeken van op het centrale pad dat toegang geeft tot de jeugdvoetbalvelden.


© HUB – Een zicht langsheen de westgevel van het hoofdgebouw. Hier bevindt zich de toegang voor zowel kleedkamers als clubhuis. Op de eerste verdieping bevindt zich het clubhuis, met o.a. terrassen en een beglaasde gevel die uitzicht biedt op de jeugdvoetbalvelden.

Dit is de gevel van het hoofdgebouw, die uitkijkt op de jeugdterreinen. Onderaan ziet u de uitgangen van de kleedkamers naar de terreinen. Op het ontwerp van de kleedkamers zijn we extra fier. Om zes jeugdterreinen intensief te kunnen gebruiken, heb je eigenlijk minstens 28 kleedkamers nodig. Dat was budgettair en ruimtelijk simpelweg onhaalbaar, maar we hebben daar een slimme, zuinige en duurzame oplossing voor gevonden. In de plannen zijn 16 ruime kleedkamers met douchefaciliteiten voorzien én beveiligde lockers voor 28 ploegen en/of scheidsrechters.

Elk team gebruikt een kleedkamer voor de wedstrijd om zich om te kleden. Nadien bergen ze al hun kleding en materiaal in een beveiligde locker. Na de training of wedstrijd gebruiken ze opnieuw de kleedkamer om te douchen en zich om te kleden. Tussendoor kan de kleedkamer ook door een ander team gebruikt worden. Op die manier dienen kleedkamers enkel waarvoor ze bedoeld zijn en niet om twee uur lang kleding te stockeren. Het is maar één voorbeeld van allerlei slimme technieken die we gebruiken om de ruimte in het hoofdgebouw efficiënt te benutten, het onderhoud te verzekeren en alle noodzakelijke functies – van vergaderruimte, over kantine tot materiaalkast – binnen het budget te verzekeren.

Let bij dit beeld ook op de eerste verdieping. Wie hier staat, krijgt een totaaloverzicht van alle jeugdterreinen. Wie dat wenst, kan van hieruit de sportieve vorderingen van zoon, dochter of kleinkind volgen. Buiten op het terras, of bij slechter weer gewoon warm binnen achter glas. Een absolute meerwaarde voor alle mensen die met ons jeugdvoetbal begaan zijn!


© HUB – De toegang tot het hoofdgebouw en het stadion, langs het loketgebouw.


© HUB – Een zicht van op de parking richting de hoofdtribune op wedstrijddag.

Doorheen het hele Sportpark worden voldoende paden aangelegd om alle velden en andere faciliteiten goed te kunnen bereiken. Dat is zowel voor de spelers en toeschouwers als voor het onderhoud van groot belang. Extra goede ontsluiting is voorzien rond het A-terrein.

Conclusie

De omgevingsvergunning is rond.

De objectieve procedure voor het aanstellen van een aannemer loopt.

De plannen liggen klaar.

In 2024 start de bouw van het Sportpark Lier. Een historisch jaar voor K. Lyra-Lierse, de stad Lier en al wie het Lierse (jeugd)voetbal een warm hart toedraagt.

“Wij gaan terug naar Lier en dan geev’ek een vat”, klinkt het wekelijks vanuit onze spionkop. Dat vat mag stilaan besteld en aangesloten worden.