Nieuws | 4 september 2022

Zondagsschot beslist openingswedstrijd

Hades is in de Griekse mythologie de god van de Onderwereld. Na afloop van de wedstrijd vertoefden de Hasselaars echter in de spreekwoordelijke zevende hemel. Lyra-Lierse de maat nemen op eigen veld, ho maar!

Het had zeker anders kunnen lopen, want de Pallieters dwongen de nodige doelkansen af om het laken naar zich toe te trekken, maar dame Fortuna – nu we toch het blik met de antieke goden hebben opengetrokken – had een vinger in de pap en het was de verdienste van Hades om de schaarse kansen die ze kregen maximaal te benutten. Efficiëntie heet dat.

Vaarwel, Fons

Voor aanvang van de wedstrijd heerste de stilte gedurende een volle minuut. Zo hoort dat bij het overlijden van een icoon. Met dankbaarheid in het hart namen we afscheid van grote meneer Fons Dresen.

Kansen in het eerste halfuur

Het leven gaat verder, scheidsrechter Bultynck blies de wedstrijd op gang. Lyra-Lierse kwam goed uit de startblokken . Al in de openingsminuten was de 1-0 dichtbij. Na een mooie aanname vond Peffer zijn maatje Adesanya, die goed aflegde naar de inkomende Kil. Doelman Gijbels kon het lage schot van Seppe nog uit de hoek duiken.

‘Potteke stamp’ gaan we dit seizoen zeker niet zien op dit kunstgrasveld, zeker niet met de technische kwaliteiten die Lyra-Lierse in huis heeft. Een fraaie aanval over meerdere stations en in één tijd deed de bal tot bij De Wilde belanden, die zijn gekende turbo aanzette. Zijn voorzet was goed, maar Peffer en Adesanya konden net niet bij de bal.

De gasten claimden nog een strafschop, toen een aanvaller leep zijn voetje liet hangen bij Volant. Gelukkig liet de ref er er zich niet aan vangen. Nog binnen het halfuur was Lyra-Lierse er weer dichtbij, toen Peffer na slecht uitverdedigen heel slim in de draai het doel viseerde. De bal draaide op het einde nog naast de lege kooi.

Een Liers doelpunt hing in de lucht. Lambreghts verstuurde een knappe lange bal, Schaessens nam even mooi aan. Zijn schot stierf op de kruising. De goed meevoetballende bezoekers toonden zich nu ook even gevaarlijk. Efekia Mongo rukte op in de as van het veld en schoot enkele meters naast. Lyra-Lierse nam weer over. Peffer ontdeed zich op links van zijn mannetje en zette laag en gemeten voor. Spitsbroeder Adesanya kwam een teen te kort.

Het laatste gevaar voor rusten kwam nog langs bezoekende zijde. De vaardige Convents rolde de linkerflank op en legde aan, maar zijn schot was te centraal. Meteen ook de eerste gevaarlijke bal die Sterkens diende te pakken. Al bij al was het zeker geen slechte eerste helft van onze Pallieters, met goed voetbal en de nodige kansen. Enkel de kruiding ontbrak.

Te weinig peper en zout in de tweede helft

Meer peper en zout was dus aangewezen, maar net deze ingrediënten ontbraken bij Lyra-Lierse in de tweede helft, terwijl de Limburgers wél met scherpte voetbalden. Dat tikje extra dat het verschil kan maken, zoals achteraf bleek. Het eerste gevaar kwam van Bongiorno die naar binnen sneed om goedendag te zeggen, maar Mats zweefde diens schot nog uit het doel.

Lyra-Lierse domineerde, Hades zakte terug, klaar om uit te breken. Het was moeilijk openingen vinden tegen dit goed georganiseerde lage blok. Daarvoor was het voetbal in de tweede helft ook te voorspelbaar. Peffer trof het zijnet, Kill bediende Adesanya, maar in de kluts kon de bezoekende defensie nog ontzetten. Verder nog veel net-niet situaties, waarbij de bal niet goed viel.

Elens dooft het licht met een schicht

Centraal in het Lierse middenveld begon er ruimte te komen. Daarvan kon Hades 5 minuten voor het einde van de reguliere speeltijd profiteren. Elens maakte meters, hield een paar verdedigers aan de praat en haalde onverwacht schuin vanop meer dan 20 meter uit met een schicht. Het leer ging achter een onthutste Sterkens tegen de netten. Met alle respect voor de auteur van dit bijzonder fraaie doelpunt, maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat dit een zondagsschot was.

De ingekomen Struyf gleed in het slotoffensief voorbij zijn tegenstrever en vond Peffer met een ‘forty five’. Jordy knalde in een tijd naast. Vets was in de slotseconden nog dicht bij de gelijkmaker, maar Gijbels kon zijn lage schuiver nog uit de hoek halen. De nederlaag was een feit, Hades kon aan zijn feestje beginnen.

De enige conclusie die we uit deze wat zure nederlaag kunnen trekken is dat er nog 33 wedstrijden volgen. Er staat ons dus nog veel goed voetbal en (doel)punten te wachten.

K. Lyra-Lierse: Sterkens – Lambreghts – De Wilde – Volant – Weuts – Vets – Kil – Schaessens – Nys (72′ Struyf) – Peffer – Adesanya

RC Hades: Gijbels, Gueroui, Bongiorno, Cinti (73′ Kaygan), Celen, Jacquemyn, Efekia Mongo (73′ Verbeeck), Reykers, Elens, Caubergs, Convents (67′ Vanratingen)

Doelpunten: 85′ Elens 1-0

Gele kaarten: 22′ Celen, 66′ Peffer, 80′ Bongiorno, 82′ Volant, 86′ Mesbah

Scheidsrechter: Lander Bultynck