Nieuws | 2 december 2019

Streekderby met twee gezichten eindigt op een billijk gelijkspel

Een verplaatsing naar het Jef Mermansstadion dient zich nooit als een wandeling in het park aan, want de Antwerpenaren voelen zich op hun vertrouwde kunstgrasveld als een vis in het water. Bovendien diende de technische staf te sleutelen door de blessures van Jacobs en Messoudi, naast de al langer gekwetste Van den Abeele. Op links nam Van Parys de plaats van Jacobs in, Van Den Buijs behield zijn plaats op het middenveld, waar ook de uit schorsing teruggekeerden Cloetens en Lambreghts plaatsnamen. Sterkens, Dillien, Van Goylen en Yassir El Mokadem vervolledigden de kern van 15. Met ex-K. Lierse SK speler Timothy Dreesen zagen veel supporters een oude bekende terug.

Het vizier van Peffer staat scherp

De Lierenaars traden zoals gebruikelijk bij een uitwedstrijd in de Lierse stadskleuren aan. De wedstrijd kon voor hen niet beter beginnen. Kapitein Balbi bracht de bal tot bij Peffer. Jordy legde de bal goed en wapende dan net buiten de grote rechthoek zijn gevaarlijke linker. De bal verdween met een mooie boog achter de onthutste thuisdoelman Schrauwen (vorig jaar nog in doel bij KFC Nijlen).

Lyra-Lierse controleert

De thuisploeg was zichtbaar aangeslagen, want Lyra-Lierse had tot het rustsignaal controle over de wedstrijd. Niet dat de Pallieters echt flitsend voetbal speelden, maar ze creëerden af en toe gevaar, in tegenstelling tot de City Pirates.

Peffer zette na een nummertje Adesanya op weg naar Schrauwen, maar hij kwam gepast uit. Van Den Buijs trapte een voorzet naar de tweede paal, daar miste de alomtegenwoordige Peffer zijn schot. Weer Peffer nam de bal mooi aan met de borst en bediende dan maatje Adesanya. Jason slalomde knap doorheen enkele verdedigers, maar zijn schot werd in hoekschop verwerkt. De daaropvolgende hoekschop werd tot aan de tweede paal getrapt, waar Van den Buijs in de volley de bal op de slof nam. Het schot in de korte hoek werd echter door Schrauwen gepareerd. Het laatste gevaar kwam er na een vernuftig hakje van Adesanya, vanop de achterlijn trok Nys laag en strak voor, maar niemand was gevolgd.

Warm aan de kooi van Maes

Het was in de tweede helft aan de Piraten om te komen. En dat deden ze. Een schot van Van den Bogerd ging maar net over de kooi van Maes. Niet veel later ging ook Merksemse kapitein Kwik zijn kans. Zijn schot scheerde de verste paal. Even later kon Maes een ver schot nog wegboksen.

Schot van Cloetens net naast

Lyra-Lierse bleef in de organisatie voetballen en trachtte zelf tegen te prikken. Zo kwam de bal bij Cloetens. Zijn harde vluchtschot won aan hoogte en zou maar net naast de winkelhaak zoeven. Dit had de beslissing kunnen betekenen. Op de 73ste minuut schreeuwde de helft van het stadion om een penalty, toen Balbi hapte en zijn tegenstander neerging. Ref Mataj ging niet op het Merksemse appel in.

Ernst meent het

Tien minuten voor affluiten floot Mataj een lichte vrijschop. Ernst schilderde het leer enig mooi, met veel ‘spin’ over de muur in de benedenhoek. Zo kreeg de thuisploeg het doelpunt waar het recht op had. Invaller Dillien was er nog dicht bij na een uittrap van Maes. Hij speelde de uitgekomen Schrauwen door de benen, maar een toegesnelde verdediger kon de bal nog ontzetten.

Handsball or no handsball, that is the question

Helemaal op het einde stond het deel van het stadion waar de thuissupporters stonden, weer in rep en roer, toen een opstuitende bal van dichtbij tegen de hand van Van den Brande kwam. Een discutabele fase, ideaal om in Extra Time door specialist Filip Joos te laten analyseren!

We blijven aan kop

Gelukkig voor al wat Lyra-Lierse lief is, ging de bal niet op de stip en zo eindigde deze partij op een draw. Na een wedstrijd waarbij elke ploeg een helft voor zijn rekening nam, is deze puntendeling niet onlogisch. Onze Lierenaars blijven de rangschikking aanvoeren, want ook achtervolger Heur-Tongeren kwam niet verder dan een gelijkspel bij Helson.

Laat de binken maar komen!

Met de komst van de ‘binken’ van KFC Turnhout oogt de affiche van volgend weekend opnieuw aantrekkelijk. Wie een pot derbyvoetbal in een bruisende ambiance wil meemaken, stipt maar best zondag 8 december aan in zijn agenda!

 

Opstelling K. Lyra-Lierse: Maes, Weuts, Van den Brande, Balbi (87′ Van Goylen), Van Parys, Cloetens, Lambreghts, Van Den Buijs, Nijs (70′ Dillien), Peffer, Adesanya (85′ Y. Ibn El Mokadem).

Doelpunten: 0-1 Peffer (5′), 1-1 Ernst (80′)
Gele kaarten: Balbi, Ernst
Rode kaarten: geen

Verslag ATV & reactie Gianni Van Den Buijs