Nieuws | 22 augustus 2022

Lyra-Lierse legt de wolven het vuur aan de schenen

De thuisclub had vorige woensdag zijn visitekaartje gegeven door hun openingswedstrijd in eerste Nationale te winnen van titelfavoriet Patro Eisden. Kenners rekenen Royal Association Athlétique Louviéroise, zoals de gastheer voluit heet, bij het kransje kanshebbers in 1e Nationale. Nodeloos om te zeggen dat een bekerwedstrijd bij ‘Les Loups’ geen wandeling in het park is.

Nochtans begon de wedstrijd niet aan een bijster hoog tempo. De thuissupporters maakten er geen heksenketel van zoals tegen Patro en ook het voetbal had niet de typische intensiteit van een bekerwedstrijd. Het ontbrak de weliswaar dominante thuisploeg ook aan ritmeversnellingen, wat in de kaart speelde van onze goed opgestelde Pallieters.

De wolven tonen zich dodelijk efficiënt

Het eerste gevaar kwam zelfs op hun conto, wanneer Kil van ver zijn kans ging en niet zo gek ver naast besloot. Hier zit misschien meer in, dachten onze Lierenaars, en net dan zijn ploegen van het kaliber van RAAL het gevaarlijkst. Na balverlies op het middenveld werd de iets te hoog staande defensie op de rechterflank in de rug gepakt. De talentvolle Lemoine werkte koelbloedig af met een overhoeks geplaatste bal.

Jason doet het kalm

Wie dacht dat de wedstrijd na het openingsdoelpunt in een definitieve plooi lag, misrekende zich. Na knullig uitverdedigen en onder druk van Peffer kwam de bal in de kleine rechthoek voor de voeten van Adesanya. Die twijfelde niet en schoof het leer beheerst in de vrije hoek. Jason was zowaar dicht bij zijn tweede treffer toen hij – na een inworp – vanuit de draai met een vluchtschot de winkelhaak viseerde. Doelman Libertiaux ranselde de bal in hoekschop.

Met een gelijke stand aan de rust laaide de hoop aan Lierse kant weer op. Lyra-Lierse ging op hetzelfde elan verder. De Wilde zette zijn turbo aan en begon aan een raid op zijn linkerflank. Even later probeerde Schaessens het van ver. De thuissupporters begonnen te morren en wilden meer zien van hun ploeg. De wolven begonnen nu meer druk te zetten. Iets voor het uur leidde dat enkele opeenvolgende hete standjes, eindigend met een bal op de lat.

Liers slotoffensief na tweede doelpunt

De Lierse verdediging kreeg het nu moeilijker. Sterkens haalde een lage schuiver uit de hoek, maar vijf minuten later was het wel prijs. Lambo werd door de haperende buitenspelval geloodst, hij liet Sterkens kansloos. De thuisploeg bleef het gaspedaal indrukken en Mats moest nog twee keer alert zijn bij een vluchtschot en een kopbal.

In het slot van de wedstrijd trokken onze jongens naar voor. De sterk spelende De Wilde zette knap voor, Vets kopte binnen het bereik van Libertiaux. Schaessens bediende Peffer, die de verste hoek viseerde. Iets meer venijn in het schot en Libetriaux zou kansloos zijn geweest, nu kon hij de bal nog in hoekschop verwerken. De Lierse druk bleef aanhouden. Weuts kopte een hoekschop over en ei zo na was de gelijkmaker een feit, toen de ingekomen Van Goylen de bal knap voorzwiepte. Libertiaux kon de kopbal van Peffer in extremis over zijn doel tippen.

Een mooi Sterchele moment

Al bij al valt er weinig af te dingen op de zege van het uitgekookte La Louvière, maar liet Lyra-Lierse toch zien dat het een stevig geheel is dat in staat is om zijn mannetje te staan tegen hoger aangeschreven ploegen. Dat nemen we mee naar de competitie! We onthouden ook het warme applaus van alle thuissupporters bij het aanbreken van de 17de minuut, om een eerder dit jaar in een auto-ongeval omgekomen steward te eren. Wat is een club zonder mensen, wat is voetbal zonder menselijke warmte?

 

K. Lyra-Lierse: Sterkens, Weuts, Volant, Lambreghts, De Wilde, Vets, Smits (71′ Struyf), Kil (81′ Van Goylen), Schaessens, Adesanya, Peffer

RAA La Louvière: Libertiaux, Faye, Corneillie, Gobitaka (Hamzaoui), Soumare, Vanzo, Lambo, Franco, Liongola (Francotte), Lemoine (46′ Vanhecke), Calant

Doelpunten: 14′ Lemoine 1-0, 24′ Adesanya 1-1, 65′ Lambo 2-1

Gele kaarten: 20′ Smit, 28′ Volant, 75′ Francotte

Scheidsrechter: Farid Louai