Nieuws | 13 mei 2019

Lyra-Lierse bereikt de finale van de eindronde na een ware thriller

Maandenlang hadden we er naar uitgekeken en eindelijk was ie daar. Niet de mooie zomer van Wim Sonneveld, maar de eindronde om te promoveren naar de tweede amateurklasse. Reeds lang voor aanvang van de wedstrijd hadden honderden Lyra-Lierse fans verzamelen geblazen in het fandorp. De ongeveer duizend toeschouwers zagen de twee zaakvoerders van wedstrijdsponsor Museum Real Estate Development de aftrap geven.

De veldbezetting was lichtjes herschikt. Lambreghts stond voor het ervaren centrale duo Wils en Balbi geposteerd, Van den Abeele en Cloetens namen op respectievelijk links en rechts de flanken voor hun rekening. Van Parys, Flebus en Jacobs stoffeerden mee het middenveld en Nys en Peffer waren de meest offensieve pionnen op het schaakbord van Tom – mag ik overvaren – Schipper.

Lyra-Lierse laat de fans likkebaarden

De aftrap was nog maar net gegeven of onze Pallieters staken de lont al aan het vuur. En hoe! Van den Abeele bediende Jacobs, die met een gelukje bij het leer kon. Gwen trok de bal voor, die uiteindelijk bij Peffer belandde. Jordy bleef koelbloedig en trapte de bal beheerst naast doelman Coosemans in doel.

De bezoekers waren niet bij machte om te reageren, want de Lierse aanvalsgolven zouden nu zonder ophouden blijven komen, met een uitmuntende Nys en Peffer in een hoofdrol. Na wat zoolwerk verstuurde Nys een heerlijke kruispas naar Peffer, die aanlegde. Coosemans ranselde de bal uit de korte hoek. Dezelfde protagonisten zetten nog eens een nummertje op, waarna de goed uitgekomen Coosemans het schot van Peffer kon weren. Peffer en Nys bleven de Vlaams-Brabantse defensie teisteren. Na weer een actie van het gevaarlijke duo kwam de afvallende bal bij Van den Abeele, die de bal voorlangs schoot.

Lyra-Lierse bleef de toeschouwers verwennen met snedige combinaties. Bijwijlen ging het net iets te snel voor de lijnrechters, want van de vier keer dat Nys werd teruggefloten voor buitenspel, leken er enkele fases lichtvaardig afgevlagd.

Bij het enige bezoekende wapenfeit uit de eerste helft moest Maes een verre pegel vanonder zijn lat ranselen, maar dan nam Lyra-Lierse weer over. De bedrijvige Van den Abeele bereikte Van Parys. Yannis bracht de bal op halve hoogte voor, waar Flebus met binnenkant voet trapte, binnen het bereik van Coosemans.

Te magere beloning

Dé kans om met een nog beter gevoel te gaan rusten, kreeg Nys nog toen hij door de buitenspelval werd geloodst. Zijn poging om Coosemans te omspelen mislukte, maar hij bleef in balbezit en kon afleggen naar Peffer, die de bal hoog over de lege doelmond schoot. Zo werd er met slechts een doelpunt verschil gerust, waar een dubbele voorsprong beter de Lierse dominantie en vooral het aantal doelkansen had weergegeven.

De geruststellende tweede treffer wordt nipt gemist

Betekom coach Custers had blijkbaar een ander vaatje in de kleedkamer gezet, want het was al snel duidelijk dat zijn team met een heel andere instelling de tweede helft aanvatte. De blauwwitten trokken nu resoluut de kaart van de aanval en dat had al direct kunnen lonen, toen een gevaarlijke voorzet ternauwernood kon worden weggewerkt. Sporadisch konden de Pallieters nog onder de bezoekende druk uitkomen. Van Parys speelde de bal tussen de Betekom defensie naar Nys. Mathias ging op Coosemans af, maar stak de bal naast het doel. Zo bleef het immens spannend.

Betekom beukt, Maes staat pal

Betekom voerde de druk nog op. Fariat knalde van ver op de vuisten van Maes. Bij de daaropvolgende corner moest Maes een kopbal vanonder de lat wegboksen. De belegering hield aan, want in de derde corner op rij moest hij een schot uit de korte hoek ranselen. Ook bij de volgende hoekschop stond Maes pal. De Lyra-Lierse fans konden weer opgelucht ademhalen.

Maar niet voor lang, want tien minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd, was het weer alarmfase 1. Gelukkig ging de kopbal aan de eerste paal naast.

Het bleef bibberen. Lyra-Lierse deed het nu op wilskracht en kon rekenen op de beresterke Maes. In de 85ste minuut haalde hij een Betekoms schot uit de kruising. Wat een save! De ploegmakkers putten moed uit deze redding en bleven met man en macht verdedigen. Tegelijk lag Lyra-Lierse op vinkenslag om Betekom het genadeschot te geven.

De ingevallen Dermaut ontfutselde een verdediger de bal en trok naar Coosemans, maar de toegesnelde Wosky trok aan de noodrem, wat hem een gele kaart opleverde. Zo bleef de thriller voortduren. Bij een laatste vrijschop voor Betekom werd de bal op de rug van Peffer getrapt, die zo alleen op Coosemans kon afgaan, maar weer had de lijnrechter iets gezien, tot afgrijzen van al wat Lyra-Lierse lief is.

Finale!

Maar geen nood, want al snel weerklonk het verlossende fluitsignaal. Een aantal fans konden hun enthousiasme niet temperen en kregen de toestemming om mee met de spelers op het terrein te vieren. Hopelijk kan dat volgende zondag nog eens worden overgedaan. Dan neemt Lyra-Lierse het in Torhout op tegen KSKV Zwevezele.

Supporters allen op post volgende zondag!

 

Opstelling Lyra-Lierse: Maes, Wils, Cloetens, Van Parys, Balbi, Flebus (70′ Dermaut), Lambreghts, Van Den Abeele, Nys (78′ Cools), Jacobs, Peffer.

Opstelling Betekom: Coosemans, Wosky, Pelgrims, Thys, Luyten, Boogaerts, Janssens, Poukens, De Winter, Puttevils (76′ Vanhentenrijk), Fariat.

Doelpunten: 2′ 1-0 Peffer

Gele kaarten: 25′ Boogaerts, 60′ Jacobs, 82′ Cloetens, 87′ Wosky, 89′ Peffer

Rode kaarten: geen