Nieuws | 9 april 2019

Loting, speeldagen & info eindronde

Vorige week maakte het Competitions Department van Voetbal Vlaanderen de data bekend voor de loting en de speeldagen van de eindronde voor de 3e klasse amateurs. Lyra-Lierse verzekerde zich afgelopen weekend van een plaats in deze eindronde voor promotie naar de 2e klasse amateurs. Blokkeer dus zeker deze extra speeldata in jouw agenda. Zo hoef je geen minuut te missen van de promotiestrijd!

Loting & speeldagen

8 ploegen uit de 3e klasse amateurs (4 uit de A-reeks & 4 uit de B-reeks) gaan op maandag 6 mei in de trommel. Alle clubs kunnen tegen elkaar uitkomen, ongeacht de positie in het eindklassement of de reeks waarin ze spelen. Vervolgens wordt het directe knock-outsysteem toegepast: de ploegen die elkaar loten, vechten het in één wedstrijd onder elkaar uit.

Speeldag 1 (halve finale): zondag 12 mei 2019 om 15u00 (of zaterdagavond 11 mei)

Speeldag 2 (finale): zondag 19 mei 2019 om 15u00 (of zaterdagavond 18 mei)

Speeldag 3 (verliezersfinale): zondag 26 mei 2019 om 15u00 (deze speeldag wordt enkel afgewerkt indien er 1 extra stijger zou zijn, wat dit seizoen wellicht niet van toepassing zal zijn)

Deze speeldata op zondag zijn onder voorbehoud. Ploegen die elkaar treffen, kunnen bij een onderling akkoord ook beslissen om de wedstrijd op zaterdagavond af te werken.

Hoeveel ploegen promoveren er?

De laatste 2 ploegen die overblijven na de knock-outwedstrijden promoveren naar de 2e klasse amateurs.

Het aantal extra promovendi hangt af van het aantal Vlaamse zakkers uit de 1e klasse amateurs. Bij 2 of 3 Vlaamse dalers uit de 1e klasse amateurs, zijn er geen extra stijgers. Bij slechts 1 Vlaamse daler uit de 1e klasse amateurs is er 1 extra stijger. Bij 0 Vlaamse dalers uit de 1e klasse amateurs zijn er 2 extra stijgers.

Op basis van het huidige klassement in 1e klasse amateurs zullen alle dalers wellicht Vlaamse ploegen zijn. Dat wil dus zeggen dat er slechts 2 clubs vanuit de eindronde naar de 2e klasse amateurs zullen promoveren.

Welke ploegen kwalificeren zich voor de eindronde?

Uit zowel reeks A als reeks B kwalificeren de nummers 2 in het eindklassement zich rechtstreeks. Daarnaast worden zij in de eindronde vergezeld van de 3 periodekampioenen uit elke reeks. Indien de periodekampioenen op plaats 1 of 2 in de eindrangschikking geëindigd zijn, wordt hun plaats ingenomen door de eerstvolgende ploeg(en) in het eindklassement.

Concreet betekent dit in 3e amateur B: kampioen Tienen won zowel periode 1 als periode 2. Daarom geven de plaatsen 2 t.e.m. 4 in het eindklassement momenteel al een garantie op een eindrondeplek. De laatste eindrondeplek gaat naar de winnaar van de 3e periode (of de 5e plek in het eindklassement als de winnaar van periode 3 een top 4-ploeg is).