Nieuws | 25 april 2023

Lierse gemeenteraad bekrachtigt kaderovereenkomst: historische stap in ontwikkeling Sportpark Lier en onze terugkeer naar Lier

Onze club berichtte eerder al over de inhoud van de kaderovereenkomst met het College van Burgemeester & Schepenen (CBS) van de stad Lier. Hierin werden alle afspraken voor de ontwikkeling van het nieuwe Sportpark Lier (aan de Hoge Velden) vastgelegd.

Maandagavond werd dit akkoord ook bijna unaniem (32 stemmen voor, 1 onthouding) bekrachtigd in de Lierse gemeenteraad. Stilaan komt de start van de werken aan het nieuwe jeugdvoetbalcomplex en het nieuwe stadion, gepland in het najaar van 2023, in zicht.

De stad investeert verder in de vernieuwing van sportinfrastructuur voor alle Lierenaars

Lierse kinderen moeten al bijna twee decennia buiten Lier voetballen. Daar komt binnenkort eindelijk verandering in. Met de goedkeuring van de kaderovereenkomst tussen K. Lyra-Lierse en de stad Lier, kiest het stadsbestuur niet alleen resoluut voor speelgelegenheid in eigen stad voor alle jonge Lierse voetballertjes, ook andere Lierse sporters zullen hun gading vinden in het Sportpark met volleybalvelden, loopparcours met powerhill, een 3×3 basketbalveld, petanquevelden en omnisportaccommodatie.

Ivo Andries, Liers schepen van Sport geeft meer toelichting: “De ambitie voor de realisatie van het Sportpark Lier op de Hoge Velden werd aan het begin van deze legislatuur al vastgelegd. Het is geweldig dat we binnenkort eindelijk kunnen beginnen bouwen. Lyra-Lierse was de enige club die interesse toonde om de site intensief te gebruiken. Uit de gesprekken met Lyra-Lierse bleek bovendien dat de club over veel professionele expertise beschikt om het nieuwe sportpark goed te ontwikkelen. Zij kennen als voetbalclub de noden van een sportvereniging immers het best.”

“Deze manier van werken hebben we in het verleden al toegepast en zal ook in de toekomst nog gebruikt worden in de samenwerking met andere sportclubs. Ik denk hierbij o.a. aan de vernieuwing van de accommodatie van KVK Hooikt en de toekomstige uitbreiding van het Netestadion waar AV Lyra-Lierse aan atletiek doet. De gronden van het Sportpark Lier blijven eigendom van de stad en naast Lyra-Lierse zijn alle clubs en verenigingen hier welkom.”

“Zorgvuldig omspringen met de investering die de stad doet in jeugdvoetbal en sporten in eigen stad”

Werner Mens, bestuurslid K. Lyra-Lierse en lid van de projectgroep Sportpark Lier binnen Lyra-Lierse: “Eerst en vooral danken we de hele Lierse gemeenteraad voor het vertrouwen in onze club enin onze filosofie waar toegankelijk jeugdvoetbal voor iedereen centraal staat en supporters mee de beleidslijnen uitzetten. Het feit dat dit akkoord geen enkele tegenstem kreeg in de gemeenteraad mogen we als een compliment beschouwen voor het parcours dat we de voorbije vijf jaar, sinds de oprichting van K. Lyra-Lierse en de verderzetting van de traditie van de twee historische Lierse voetbalclubs, hebben afgelegd.”

“We zijn ons sterk bewust van de inspanning van de stad voor deze nieuwe jeugdinfrastructuur. Het spreekt voor zich dat we als een goede huisvader zorgvuldig en correct met het budget omspringen. Bovendien moet het project alle Lierenaars ten goede komen. Dit is dus geen blanco cheque. Voor onze club zijn er nu bijkomende plichten, en ons werk begint dus nog maar pas. We zijn vastbesloten om van het nieuwe Sportpark Lier, in samenwerking met de stad, één van de mooiste jeugdvoetbalcomplexen van Vlaanderen te maken. Een mooie ambitie om onze terugkeer naar Lier extra in de verf te zetten.”

Opwaardering van de site met eigen middelen voor het Lyra-Lierse stadion

Naast de investering van de stad zal ook K. Lyra-Lierse een aanzienlijke investering doen in het nieuwe Sportpark Lier: met eigen middelen wordt een gezellig stadion voor 2.500 toeschouwers gebouwd. Het stadion zal voldoen aan alle licentievoorwaarden voor 1ste Nationale en de thuisbasis worden voor de seniorenelftallen (heren en dames) van K. Lyra-Lierse. De ambitie is om bij aanvang van het seizoen 2024-2025 met alle teams terug in eigen stad te spelen.


Zicht op het hoofdgebouw, vanop de velden voor jeugdvoetbal.


Gaanderij met toegang tot kleedkamers en technische ruimten.


Overzichtsfoto van het nieuwe Lyra-Lierse stadion, met jeugdterreinen in het verlengde.