Nieuws | 26 september 2022

Liers collectief schenkt supporters de eerste driepunter

In de dying seconds leek een kopbal nog in het gaatje tussen doelman Sterkens en de dwarslat binnen te gaan. Het leer belandde gelukkig op de dwarslat, terug het spel in. Waar gelukkig Balbi nog kon ontzetten. Scheidsrechter Bellon floot meteen daarna af. Een langgerekte vreugdekreet van spelers, fans en jeugdspelers galmde door het Luc De Rijckstadion. De eerste overwinning van het seizoen was een feit. Verdiend? Ja, op basis van het sterke eerste half uur.

Turbostart loont

Onder het oog van honderden jeugdspelers en hun ouders zette Lyra-Lierse in die eerste 35 minuten de turbo aan, om pas gas terug te nemen na de aansluitingstreffer. De Lierenaars dienden een vroege mokerslag toe. Lambreghts gaf vanop zijn rechterflank de bal centraal mee aan Peffer, die mooi controleerde en dan de bal gaf aan linkervleugel De Wilde. Die zette strak en gemeten voor, aan de eerste paal dook Adesanya op om krachtig en overhoeks af te werken.

Dubbele voorsprong houdt niet lang stand

Afwerken, dat rijmt op Jordy Peffer. Aan de rand van de grote rechthoek viseerde hij de verste paal. Zijn poging krulde mooi, maar ging naast. Lyra-Lierse liet de bal rondgaan aan een hoog tempo, de bezoekers hapten naar adem. Na een ingestudeerd nummertje op vrijschop ging Kils poging naar de hoek, maar doelman Verbist dook de bal nog uit doel. Een afstandsschot van Schaessens zeilde over. Even later bracht hij de bal à la Debruyne voor doel, Adesanya kwam een teen tekort.

Onze mannen bleven komen en hielden gedurig een hoge pressing aan, een tweede Liers doelpunt hing in de lucht. Dat kwam er ook, toen Lambreghts er weer eens vandoor ging op rechts. Zijn inzenden werd nog lichtjes gedevieerd en kwam ideaal voor de voeten van Peffer. Die draaide het leer lekker in de hoek en de dubbele voorsprong was een feit. Meteen daarna was nummer drie heel dichtbij. Verbist loste een schot van Kil en het leer kwam voor de voeten van Peffer, maar van te dichtbij kon hij Verbist niet verschalken.

In de daaropvolgende tegenaanval nam Lucky Omeruo een voorzet Lucky Luke gewijs in één tijd in de drop op de slof. Sterkens kon de natte bal van dichtbij niet klemmen. Van bijna 3-0 naar 2-1, het is dat onvoorspelbare dat deel uitmaakt van voetbal en eigenlijk ook een van de redenen waarom we naar het stadion gaan.

De onrust sloop nu zichtbaar in de hoofden van de Pallieters. Ergens te begrijpen, want ze waren er zo op gebrand om die eerste driepunter binnen te halen. Gestreden werd er zeker nog, maar vlotte combinaties en bijhorend doelgevaar zouden we amper nog zien van Lierse zijde. De Piraten hadden bloed geroken en gingen voor de gelijkmaker. Eerst ging een schot naast, maar net voor de rust was het bijna van dat. Het been van Lambreghts schampte de bal, die tegen de binnenkant van de verste paal caprioleerde, om voor een Lierse voet terug het veld in te botsen. Lyra-Lierse had eindelijk het nodige geluk dat het in de eerste twee wedstrijden ontbeerde.

Tweede helft op karakter

De tweede helft beperkten kapitein Balbi en zijn medekrijgers zich vooral tot het verdedigen van de voorsprong. Er werd vaak geopteerd voor de lange bal en dat bleek niet altijd de juiste keuze In de eerste 5 minuten was er nog wat gevaar langs beide kanten. Ex-Lierenaar Mokadem schoot over en Peffer kon daarna net niet bij weer eens een lekkere voorzet van draaischijf Schaessens. City Pirates dreigde in die openingsfase nog een keer. De bezoekers lieten daarna een half uur lang de bal goed rondgaan in het middenveld, maar konden in die periode amper gevaar creëren. De laatste tien minuten namen de Antwerpenaren meer risico. Een schot ging in het zijnet. Schaessens ging op een zeldzame tegenaanval zijn kans van ver, zijn poging ging een metertje over de kooi van Verbist.

En dan in de allerlaatste seconden nog die bal op de lat. Het zou vanuit Merksems standpunt verdiend zijn geweest, maar deze objectieve verslaggever vindt dat de sterke Lierse 35 minuten met veel doelgevaar de overwinning wettigen.

De kop is eraf, een aantal kilo’s druk is van de schouders gevallen. We kunnen weer met een goed gevoel de jongens gaan aanmoedigen, te beginnen volgende zondag in Bocholt.

 

K. Lyra-Lierse: Sterkens, Weuts, Volant, Lambreghts, Balbi, Vets, Schaessens, De Wilde (78′ Van Goylen), Kil (75′ Nys), Peffer (87′ Smits), Adesanya (83′ Struyf).

SC City Pirates: Verbist, Touré (56′ Cloetens), Van Cauwenbergh, Van Den Bogerd, El Mokadem (64′ Troosters), Van Hove, Omeruo, Sawaneh, Somers, Wilms, Truyzelaere (77′ Bangali)

Doelpunten: 3′ Adesanya 1-0, 33′ Peffer 2-0, 35′ Omeruo 2-1

Gele kaarten: 50′ Van Hove, 64′ Van Cauwenbergh, 84′ Bangali

Scheidsrechter: Cis Bellon