Nieuws | 29 november 2021

Een strijdvaardig Berchem houdt Lyra-Lierse van de overwinning in een gesloten derby

Voetbalderby’s onttrekken zich aan geldende voetbalwetten. Intrinsieke waardeverhoudingen doen er minder toe, inzet en strijd des te meer. Academisch voetbal ontbreekt vaak, spankracht en sfeer rond het terrein daarentegen zijn in overvloed aanwezig. Aanvechtbare scheidsrechterlijke beslissingen behoren ook tot de ingrediënten van een geslaagde derby.

Dat was zaterdagavond niet anders. Het Rooi ademde als vanouds voetbal uit, met twee grote supportersscharen – 300 langs Lierse zijde – die hun mooiste gezangen ten beste gaven.  Op het terrein werden harde duels uitgevochten en er was stof tot napraten met het afgekeurde doelpunt van Balbi als gespreksonderwerp.

De thuisploeg is bereid tot strijd

Wat het voetbal betreft: Lyra-Lierse haalde niet zijn beste niveau en de jongens van het Rooi roeiden met de riemen die ze hadden. Lees: ze bikkelden voor elke morzel grond en wonnen de duels. Dat heb je dan als je leider bent. Voor Lyra-Lierse staat de topwedstrijd van de heenronde volgende zaterdag op het menu, voor Berchem was de wedstrijd tegen Lyra-Lierse hun topper.

Niet dat deze strijdlust Berchem kansen opleverde. Over de hele wedstrijd kon uw verslaggever geen enkele grote kans noteren, buiten een rechtsreeks getrapte vrijschop aan de zijlijn die door Sterkens werd overgetipt.

Het plannetje van Berchem coach Geert Emmerechts klopte. Hij had een laag blok neergezet, om dan snel uit te breken. Maar zo had Bart De Roover het niet begrepen. Lyra-Lierse had wel meer balbezit, maar speelde niet heel hoog, om niet in het Berchemse mes te lopen.

Van Goylen met de openingstreffer aan de voeten

Toch was Lyra-Lierse een paar keer heel dicht bij een doelpunt. Op de 20ste minuut verschroeide een bom, met de linker van Seppe Kil als aandrijvingsmechanisme, de vuisten van doelman Truyts.

Op het half uur had het altijd 0-1 moeten zijn, toen Peffer de verdediging oprolde en de bal op een presenteerblaadje meegaf naar de vrijstaande Van Goylen, die vrij stond in de 16 meter. Quinten trapte echter te centraal op doel, waardoor Truyts nog kon redden met een beenveeg.

Een VAR-moment

Dan maar de perfecte assist via een vrijschop geven, dacht Peffer iets voor het uur. Hij schilderde de bal op het hoofd van de inlopende Balbi die fraai binnen knikte. 0-1 en boeken dicht, zou je dan denken, maar dat was zonder de lijnrechter gesproken, die buitenspel had gezien.

Tot grote kansen kwam Lyra-Lierse niet echt meer. Adesanya besloot nog over vanuit een schuine hoek, maar de strijdlustige thuisploeg bemachtigde zo het puntje dat ze ambieerden. Berchem verdiende dit gelijkspel wel op basis van de inzet. En toegegeven, de Antwerpenaren voetbalden beter mee dan hun klassering doet vermoeden.

4 december

Wellicht laat Lyra-Lierse zijn beste voetbal wel zien in de absolute topper van zaterdag 4 december tegen Hoogstraten. Twee teams met veel intrinsieke kwaliteiten tegenover elkaar in een wedstrijd met veel toeschouwers, dat belooft. Voetballiefhebbers, tot dan!

K. Lyra-Lierse: Sterkens – Lambreghts – Van den buijs – Weuts – Balbi (82′ Van Den Abeele) Vets – Kil – Nijs – Van Goylen (69′ Schaessens) – Adesanya – Peffer
K. Berchem Sport: Truyts – Van Den Driessche – Neiman (74′ Cornelissen) – Vermeire – Van Hoof (81′ Saillart) – Swennen – Coveliers – Pinto Da Mesquita E Melo – Beirlant – Peers – Nwokoro

Gele kaarten: 23′ Van Den Buijs, 37′ Nwokoro, 39′ Van Hoof, 73′ Neiman, 84′ Vets, 85′ Schaessens, 90′ Adesanya

Scheidsrechter: Thomas Lucas

Foto: MPICS