Nieuws | 30 april 2024

Eindronde wordt gespeeld op zondag 12 mei: info & verloop

Sinds afgelopen zondag zijn onze Pallieters zeker van deelname aan de eindronde voor promotie naar 1e Nationale. Aanstaande zondag staat nog de laatste speeldag van de reguliere competitie op de kalender, thuis tegen Wezel Sport. De dag erna, op maandag 6 mei, volgt de loting en kennen we onze tegenstander in een rechtstreeks duel om promotie op zondag 12 mei (aftrap 15u00). Alles of niets dus: alle 8 clubs maken op 12/05 kans om bij winst naar 1e Nationale te promoveren!

Deelnemende clubs aan de eindronde

Aan de eindronde nemen 8 clubs deel: 4 uit 2e Afdeling A en 4 uit 2e Afdeling B. Enkel clubs die over een licentie (of nog lopende licentieaanvraag) beschikken, mogen aan de eindronde deelnemen. Alle clubs kunnen tegen elkaar uitgeloot worden, ongeacht de reeks waarin ze dit seizoen uitkwamen. Zoals de kaarten momenteel liggen, zullen er 4 clubs promoveren naar 1e Nationale.

A-reeks*:

  • KVK Ninove (#3)
  • KFC Merelbeke (#4) – licentieprocedure nog lopende
  • Jong Cercle (#5)
  • Jong Essevee (#7)

* In de A-reeks pakte kampioen Eendracht Aalst alvast een periodetitel. De laatste periodetitel gaat opnieuw tussen Aalst en Merelbeke. De derde periodekampioen Oostkamp, #2 Dikkelvenne en #6 Voorde-Appelterre vroegen geen licentie aan voor 1e Nationale en kunnen dus niet deelnemen aan de eindronde.

B-reeks**:

  • Jong KV (periodekampioen 1)
  • Sporting Hasselt (periodekampioen 2)
  • K. Lyra-Lierse (#3/#4 of periodekampioen 3)
  • Rupel Boom of Racing Mechelen (#3/#4 of periodekampioen 3) – beslissing op de laatste speeldag

** In de B-reeks kunnen kampioen Belisia, Lyra-Lierse of Rupel Boom de derde periodetitel nog pakken. Lyra-Lierse eindigt altijd minstens op plaats 4 en is dus al zeker van deelname aan de eindronde. Alle clubs in de top 7 van de B-reeks verkregen trouwens een licentie voor 1e Nationale.

Verloop van de eindronde

Omdat we als club heel wat vragen kregen over het verloop van de eindronde, willen we graag de info die onze club tot nu toe al bereikte even uiteenzetten.

De eindronde wordt gespeeld via het systeem van directe knock-out: de beslissing valt dus steeds in één wedstrijd. Bij gelijke stand na 90 minuten volgen 2 x 15 minuten verlengingen en eventueel strafschoppen.

Er zijn momenteel 4 clubs die kunnen promoveren via de eindronde. Door de competitiehervorming dient er (cfr. afspraken tussen de Pro League en Voetbal Vlaanderen) minstens één U23-ploeg te stijgen naar 1e Nationale. Hierbij wordt eerst voorrang gegeven aan de uitkomst van de eindronde.

De loting op 6 mei zal dus al een eerste indicatie geven of er nog extra speeldagen nodig zullen zijn. Wanneer twee U23-ploegen elkaar loten, komt er via de eindronde al zeker één U23-ploeg als winnaar uit de bus en promoveren ook de winnaars uit de andere 3 wedstrijden rechtstreeks naar 1e Nationale.

In het geval de U23-ploegen elkaar niet treffen, dient het resultaat van de wedstrijden op zondag 12 mei afgewacht te worden.

Slaagt een U23-ploeg erin om zijn match te winnen, dan blijft hetzelfde principe gelden: de winnaars uit alle andere wedstrijden promoveren rechtstreeks.

Enkel als alle U23-ploegen op zondag 12 mei hun wedstrijd verliezen, blijven er in de eindronde nog 4 clubs over voor 3 beschikbare plaatsen. In dat scenario spelen de 4 winnaars verder een finale (speeldag 2 op zondag 19 mei) en herkansing (speeldag 3 op zondag 26 mei) om uit te maken welke 3 clubs naar 1e Nationale promoveren. De U23-ploegen dienen via een barragewedstrijd onderling uit te maken wie mee promoveert.

Tenslotte bestaat er nog de mogelijkheid dat Voetbal Vlaanderen in alle scenario’s de winnende én verliezende clubs onderling nog verder zal laten spelen. Zowel Eendracht Aalst (kampioen in 2A) als KFC Merelbeke (deelnemer eindronde) beschikken op dit moment nog niet over een licentie voor 1e Nationale. Deze clubs hebben de mogelijkheid om in beroep (en eventueel hoger beroep) hun licentiedossier alsnog in orde te brengen. Stel dat Eendracht Aalst en/of KFC Merelbeke hun licentie finaal niet behalen, dienen er extra promotieplaatsen ingevuld te worden.

UPDATE: Ook kregen Patro Eisden (CPL) en KV Oostende (CPL) nog geen licentie voor profvoetbal volgend seizoen. Indien zij geen licentie voor de Challenger Pro League krijgen, maar wel voor 1e Nationale, heeft dit ook impact en zullen er minder stijgers via de eindronde naar 1e Nationale kunnen gaan.

Alle info over het verloop van de eindronde wordt door Voetbal Vlaanderen verder verduidelijkt bij de loting op 6 mei. Deze zal live te volgen zijn om 14u00 via de facebookpagina van Voetbal Vlaanderen.