Nieuws | 8 mei 2023

Eindronde of niet? Dit zijn de mogelijke scenario’s!

Heel Lyra-Lierse maakt zich op voor de beslissende slotspeeldag van de reguliere competitie. Er geldt maar één doelstelling: vrijdagavond winnen van Beerschot en het felbegeerde eindrondeticket bemachtigen.

Onze Pallieters moeten vrijdagavond om 20u30 al aan de bak op het Kiel. De andere wedstrijden, die uiteraard ook invloed hebben op de eindrangschikking, worden zondagmiddag gespeeld.

Wie pakt er een eindrondeticket?

De eindrondetickets worden verdeeld onder de drie periodekampioenen, aangevuld met de nummer 2 uit het eindklassement. Wanneer een periodekampioen op plaats 1 of 2 in de eindrangschikking eindigt, vult de eerstvolgende club in de eindrangschikking de eindrondeplaats in.

Momenteel zijn dit

  • Sporting Hasselt (1e periodekampioen) – geplaatst
  • Hades Hasselt* (2e periodekampioen) – geplaatst
  • De 3e periodekampioennog niet bepaald
  • De 3e in de rangschikking, die de plaats van het nummer 2 (= Hades of Cappellen) inneemtnog niet bepaald

*Indien Hades alsnog kampioen speelt, spelen ze geen eindronde en gaat hun eindrondeticket naar de 4e in de eindrangschikking.

De stand

Algemene rangschikking
A W V G D+ D- P
1 R. Cappellen FC 33 19 8 6 60 37 63
2 RC Hades Hasselt (2) 33 18 7 8 49 29 62
3 Belisia SV 33 17 11 5 55 36 56
4 K. Lyra-Lierse 33 16 10 7 62 42 55
5 Sporting Hasselt (1) 33 16 10 7 49 40 55
6 Jong KV Mechelen 33 15 9 9 60 47 54
7 KSK Tongeren 33 16 12 5 58 54 53

In de algemene rangschikking bekleedt Belisia momenteel plaats 3. Zij nemen dus op dit moment virtueel het eindrondeticket in van het nummer 2 uit de rangschikking. K. Lyra-Lierse volgt op één punt. Voor Sporting Hasselt is de eindrangschikking van minder belang. Zij pakten immers de eerste periodetitel. Theoretisch gezien zou zelfs Tongeren nog een eindrondeplek kunnen bemachtigen via plaats 4. Plaats 3, op gelijke hoogte met Belisia, is voor Tongeren gezien het doelpuntensaldo nagenoeg onmogelijk.

Leider Cappellen is sinds afgelopen weekend zeker van rechtstreekse promotie via plaats 1 of 2, aangezien Hades geen licentie voor 1e Nationale aanvraagde. Cappellen speelt dus al zeker geen eindronde. Hades kan wel deelnemen aan de eindronde, maar enkel wanneer het op de 2e plaats eindigt.

3e periode
A W V G D+ D- P
1 K. Lyra-Lierse 11 7 3 1 21 13 22
2 Jong KV Mechelen 11 7 3 1 21 13 22
3 City Pirates 11 6 1 4 26 17 22
4 R. Cappellen FC 11 7 4 0 20 12 21
5 Sporting Hasselt 11 6 4 1 14 12 19

Voor Lyra-Lierse is het dus zaak om die 3e periodetitel te pakken. Met nog één speeldag te gaan, tellen Lyra-Lierse en Jong KV exact evenveel punten, evenveel winstmatchen en hetzelfde doelpuntensaldo. City Pirates telt ook 22 punten, maar heeft een winstmatch minder. Jong KV trekt zondag naar Cappellen, City Pirates ontvangt thuis Londerzeel. Mathematisch kan ook Sporting Hasselt de 3e periodetitel nog pakken, al lijkt dat gezien het doelpuntensaldo eerder onwaarschijnlijk.

Wat bij een gelijke stand in de 3e periode?

Er is momenteel in de 3e periode dus geen onderscheid te maken tussen Lyra-Lierse en Jong KV. Stel beide clubs met een gelijk puntenaantal eindigen, dan geldt bondsreglement Artikel B7.23. Dat stelt dat de volgende criteria gelden:

het grootst aantal bekomen punten;
bij gelijkheid, het grootst aantal gewonnen wedstrijden;

bij verdere gelijkheid, het doelpuntensaldo.

Indien twee clubs met inachtneming van bovenstaande criteria gelijk als eerste eindigen, wordt op neutraal terrein een testwedstrijd gespeeld. In geval van gelijkspel worden twee verlengingen gespeeld van vijftien minuten. Wanneer de stand na deze verlengingen nog steeds gelijk is, wordt de winnaar aangeduid via een strafschoppenserie.

Bij een status quo van de huidige situatie, zouden Lyra-Lierse en Jong KV dus nog een testwedstrijd dienen af te werken. Maar laat ons eerst focussen op het eigen resultaat.

Scenario 1: Lyra-Lierse wint bij Beerschot

Laten we eerst uitgaan van het meest optimale scenario: winst op het Kiel. In dat geval blijft Lyra-Lierse minstens op een gedeelde eerste plaats in het periodeklassement en is het duel tussen Cappellen en Jong KV cruciaal:

  • Als Jong KV niet wint bij Cappellen, is Lyra-Lierse periodekampioen en zeker van de eindronde.
  • Als Jong KV met dezelfde cijfers wint bij Cappellen volgt er een testwedstrijd om de periodekampioen aan te duiden.
  • Als Jong KV met een groter verschil wint bij Cappellen, is Jong KV periodekampioen. In dat geval moet Lyra-Lierse hopen op verlies van Belisia of winst van Hades om via de algemene eindrangschikking als derde, of eventueel als vierde, nog een eindrondeticket te bemachtigen.

Scenario 2: Lyra-Lierse speelt gelijk bij Beerschot

In dat geval blijft het zondag nagelbijten. Ook bij een gelijkspel kijken we in eerste instantie naar Cappellen – Jong KV, maar worden ook de resultaten in City Pirates – Londerzeel en Belisia – Lebbeke belangrijk. De kans dat Lyra-Lierse dan nog periodekampioen kan worden, is enkel mogelijk via een testwedstrijd. Wel blijft er een kans om via de 3e of 4e plaats (of zelfs 5e of 6e plaats) een eindrondeticket van Cappellen of Hades over te nemen.

Scenario 3: Lyra-Lierse verliest bij Beerschot

Verliezen op het Kiel is uiteraard uit den boze en zou de kans op deelname aan de eindronde stevig verkleinen. De eindronde halen op basis van de 3e periode is dan onmogelijk door het rechtstreekse duel tussen Cappellen en Jong KV. De enige manier waarop een eindrondeticket dan nog bemachtigd kan worden, is via de eindrangschikking op voorwaarde dat Cappellen de 3e periodetitel pakt én Tongeren niet wint in Turnhout.

Conclusie

Lyra-Lierse heeft kwalificatie nog deels in eigen handen. Winst zou in de meeste gevallen moeten volstaan voor een plaats in de eindronde. Hetzij via de periodetitel, hetzij via de eindrangschikking. Maar ongeacht het belangrijke resultaat op het Kiel, is er pas zekerheid zondag om 16u45, wanneer ook alle andere ploegen ook hun laatste wedstrijd afgewerkt hebben.