Nieuws | 1 juni 2021

Clubmonument Eddy Claes stopt als keeperstrainer, Martin Looijen volgt hem op

Eddy Claes zal vanaf komend seizoen niet langer de keepertrainer van ons eerste elftal zijn. Na jarenlange dienst voor onze club wil hij iets meer tijd vrijmaken voor zijn familie en geeft hij de fakkel door.

Eddy Claes: opgeleid bij Lierse, clubicoon bij Lyra

Eddy heeft al bijna zijn hele leven een sterke band met onze club. Hij doorliep zijn jeugdopleiding bij het oude K. Lierse S.K. en groeide uit tot tweede doelman van de Sportkring, achter Dany Verlinden, in de jaren ’80. Na zijn vertrek bij Lierse verhuisde Eddy voor 8 seizoenen naar toenmalig derdeklasser KFC Heultje en vervolgens speelde hij 1 seizoen bij tweedeklasser KVC Westerlo. In 1994 kwam Eddy terug naar zijn geboortestad en stond hij maar liefst 11 seizoenen als vaste waarde onder de lat aan de Mechelsesteenweg. Zo groeide hij uit tot een echt rood-wit clubicoon met meer dan 330 matchen voor Lyra TSV op de teller. In 2005 sloot Eddy zijn spelersloopbaan op het veld af en speelde hij nog even eerste klasse zaalvoetbal bij ZVK Lier. Sinds 2013 zette hij zijn carrière in het voetbal verder als keepertrainer bij Lyra en vervolgens Lyra-Lierse.

“Ik heb jarenlang genoten van de goede samenwerking met de keepers. Zeker de voorbije jaren had ik met Kristof & Mats een heel goede band. Mats heb ik trouwens als jonge gast mee bij de A-kern weten komen toen hij 15 jaar was. Als ik hem dan nu minuten zie maken in het eerste elftal, dan maakt me dat trots. Het voorbije jaar heb ik echter veel tijd kunnen doorbrengen met mijn familie, en dan vooral met mijn kleinzoon Lewis die al enkele maanden enorm dapper tegen kanker vecht. Daardoor begon ik te beseffen dat het moeilijk werd om voor de volle 200% mijn functie als keepertrainer bij Lyra-Lierse te blijven invullen.”

“Ook mijn vrouw heeft zich jarenlang opgeofferd voor mijn tijdsbesteding in het voetbal. Dus ook voor haar kan ik nu wat meer tijd vrijmaken. Verder blijf ik natuurlijk wel supporter nummer 1 van Lyra-Lierse en zal ik nog vaak aanwezig zijn op de club. Ik wil nog graag de spelers, technische staf en supporters bedanken voor de steun die we de voorbije maanden kregen. Dat zal altijd een blijvende indruk op mij nalaten. En wil ik graag nog enkele mensen vermelden waarmee ik de laatste jaren heel nauw heb samengewerkt. Ik denk dan in het bijzonder aan Peter Leemans, Raf Bormans, Pascal Verheyen, Tom Schipper, Frank Coenen, … en dan heb ik zelfs schrik dat ik nog mensen vergeet. Dankzij Lyra en Lyra-Lierse zijn dat vrienden voor het leven geworden”, besluit Eddy.

We wensen Eddy nog eens van harte te bedanken voor zijn jarenlange en tomeloze inzet voor onze club en hopen hem uiteraard zo snel mogelijk terug te zien op onze tribunes.

Martin Looijen volgt Eddy Claes op als keepertrainer

Het vertrek van Eddy zorgde ook voor een vacature binnen de technische staf van onze A-kern. De rol van keepertrainer zal vanaf heden ingevuld worden door de 52-jarige Martin Looijen. Martin is al 6 jaar actief in onze eigen (Lyra, en vervolgens Lyra-Lierse) jeugdwerking waar hij de begeleiding van de keepers voor zijn rekening nam. Tevens nam Martin het voorbije seizoen ook al enkele keren mee plaats op de bank.

Net als Eddy is ook Martin een ex-doelman en beschikt over een Keepertrainer 2-diploma. Als 16-jarige speelde hij in het eerste elftal van Full Speed (Delft, NL) en daar werd hij via provinciale selecties opgevist door SVV Schiedam, dat begin jaren ’90 zelfs promoveerde naar de Eredivisie, en waarmee Martin uitkwam op het 2e niveau. Na zijn vertrek uit Nederland besliste Martin om op lager niveau te gaan spelen en bleef hij sinds zijn verhuis naar België vooral actief als coach, scheidsrechter en keepertrainer.