Jeugdwerking | 24 januari 2019

In de kijker: onze U11 barst van voetbaltalent en ambiance

Op een frisse winteravond trok een afvaardiging van ons webteam naar het jeugdcentrum van Lyra-Lierse in Vremde. Dit om er kennis te maken met de U11 van Lyra-Lierse. Twee ploegen die allebei op interprovinciaal niveau goed meedraaien. De meest mondigen van het gezelschap mochten mee aan de tafel, wat zorgde voor een geanimeerd interview. We spraken onder andere met Elias, Levi, Lore, Alessandro & Tarek en lieten hun jeugdige blik schijnen op onze club.

 

Elias komt van de jeugd van Antwerp en hij maakt meteen de vergelijking tussen zijn vorige en zijn huidige club: “Op Lyra-Lierse is het toch plezanter en ik voel me hier al echt thuis. Ook het niveau is heel goed, waardoor we twee goede ploegen hebben.” Dat niet enkel een hoog niveau, maar ook de nodige dosis ambiance aanwezig is, kan Elias beamen. “In de kleedkamer worden er veel liedjes gezongen (‘van links naar rechts’, enz.) die de supporters ook voor de 1e ploeg zingen”.

Dat het klikt bij onze U11, nochtans een groep van 25 spelers, is meteen duidelijk. Met 3 trainingen per week, brengen ze dan ook een groot deel van hun vrije tijd samen door, zowel op de jeugdsite in Vremde, als in Kessel. En die beide jeugdcentra vergelijken ze graag: “De kleedkamers zijn in Vremde beter dan in Kessel. Maar in Kessel zijn de velden dan weer beter”. Al lijkt niet iedereen in de groep het daarover eens te zijn.

Over de trainingen zijn alle spelers het echter wel eens. Beloftencoach Kurt Ory is één van de trainers die zich ontfermt over de U11. “Mijn papa is begonnen met voetballen bij Lierse en heeft daarna 16 jaar lang bij Lyra gespeeld”, weet Alessandro ons trots te vertellen. Ook Levi kijkt duidelijk op naar het voetbalverleden in de A-kern van zijn coach. “Ik speel met het nummer 19, want dat was vroeger het nummer van trainer Kurt!”

Naast Kurt Ory neemt ook Mark Adriaensen deze groep onder zijn hoede. Ook hij krijgt complimenten voor het prima werk. “Trainer Mark is ook heel goed!”, krijgen we te horen, “maar soms wel een beetje streng”.

Tussen al het jonge jongensgeweld, staat één speelster haar mannetje. “Ik heb bijna 5 jaar bij Racing Emblem gespeeld, daarna twee jaar bij Lyra en dus nu bij Lyra-Lierse”, zegt Lore. “Ik vind het enorm leuk om bij Lyra-Lierse te voetballen en ik hoop dan ook dat ik later bij het vrouwenteam kan spelen als dat er zou komen.”

Op de vraag of ze naar de wedstrijden van de eerste ploeg gaan kijken, krijgen we een stevige “Ja!” te horen. Levi: “Er is nu veel sfeer bij de matchen van de eerste ploeg. Al die verschillende liedjes, dat is kei plezant!” De anderen pikken er graag op in: “We zingen altijd mee tijdens en na de match. Meestal zijn we met veel van de U11, en samen met de andere jeugdspelers die komen kijken vinden we het enorm leuk zo dicht bij de spionkop!”

Alessandro heeft bij onze spionkop als ‘jonge capo in wording’ alvast zijn stempel gedrukt. De meeste supporters kennen hem onder andere van “tshiki tshiki bumba”. “Ik had een filmpje gezien op Facebook van een ploeg uit Noorwegen. Ik probeerde dat na te zingen. Samen met mijn vader hebben we dan het liedje gemaakt. We zingen dat na de wedstrijden en de andere jeugdploegen doen dat ook. En op de wedstrijden van de eerste ploeg zingen alle fans achter de goal en opzij mee. Dat is keiplezant!” De rest van de groep knikt meteen instemmend.

We vragen hen ook wat ze van de eerst ploeg vinden op sportief vlak. “Het is een heel goede ploeg, maar soms moeten ze eerst een goal tegen krijgen voor ze wakker worden”, luidt de analyse. “Maar zelfs als het wat minder gaat, is de sfeer is echt super en we amuseren ons te pletter!”

Op dat moment zetten ze dan maar zelf wat Lyra-Lierse-nummers in die wekelijks van onze tribunes rollen. “Waa, waa, waa, zen van Lier, zen van Lier, zen van Lieer!”

Over de favoriete spelers heeft iedereen duidelijk zijn eigen voorkeur. Wils, Dillien, Balbi, Maes, Joe, Flebus, Daal, … quasi allemaal passeren ze de revue.

Een bekend gezicht van op onze facebookpagina in september komt ook de kantine binnengewandeld. Tarek scoorde het eerste doelpunt voor de jeugdwerking van Lyra-Lierse dit seizoen en is daar duidelijk nog heel trots op. “Dat was tegen Bacwalde. We hebben toen gewonnen met heel veel goals. Ik weet niet meer van wie de pas kwam. Maar ik ben wel heel fier dat ik de allereerste goal voor mijn club Lyra-Lierse heb gemaakt”, zegt Tarek.

We sluiten de avond af met een kort quizje. De keeperstrainer? “Eddy Claes!”, de topschutter van Lyra vorig seizoen? “Tristan Dermaut!”, uit welke cafés in Lier vertrekken onze supportersbussen? “Bananas & ‘t Kafaat”. Hun kennis over Lyra-Lierse staat duidelijk op punt.

 

Meer weten over onze U11 of onze jeugdwerking? Dan kan je de volledige spelerskern bekijken op https://jeugd.lyralierse.be/u11/ of doorklikken naar al onze andere beloftevolle spelers!