In memoriam | 14 april 2021

Oud-Lyraspeler en -Lierse jeugdcoördinator Marcel Vets (85) overleden

Het is met grote droefenis dat wij moeten melden dat Marcel Vets ons gisteren op 85-jarige leeftijd verlaten heeft.

Marcel werd een absolute voetballegende omwille van de successen die hij boekte in de jeugdwerking van K. Lierse S.K. Maar niet alleen de jeugdwerking was zijn terrein. Hij was zelf ook een begenadigd voetballer met roots in Berchem waar hij 12 seizoenen speelde, van 1952 t.e.m. 1964 in 1e en 2e nationale. Ook verzamelde hij 3 selecties voor het nationale B-elftal. Na zijn vertrek bij Berchem Sport speelde Marcel 3 seizoenen voor Roeselare, alvorens naar K. Lyra TSV, het rood-witte historische deel van onze club, te verhuizen. Voor Lyra speelde Marcel Vets 5 seizoenen, o.a. aan de zijde van Sam Wyckmans in onze verdediging in 3e klasse. De laatste seizoenen deed hij dat overigens als speler-trainer, waardoor hij naadloos in het trainersvak rolde bij Lyra en Aartselaar. In 1976 startte hij zijn loopbaan als jeugdcoördinator bij K. Lierse S.K. Ook bij de Sportkring was hij voor een korte periode (1986-1988) nog assistent-trainer en trainer van het eerste elftal.

Marcel streefde steeds naar een doorstroming van eigen talent naar het eerste elftal en met een gemiddelde van 2,4 spelers per jaar was hij daar bijzonder succesvol in. Namen als Jan Ceulemans, Erwin Vandenbergh, Danny Verlinden, Gert Verheyen, Bob Peeters, Ives Serneels, David Brocken, Nico Van Kerckhoven, Jurgen Cavens, Carl Hoefkens, Matz Sels, Stef Wils, Frederic Frans, Romelu Lukaku, … zijn maar een kleine greep uit de lange lijst van profspelers die Marcel onder zijn hoede heeft gehad. Van de ploeg die landskampioen werd in 1997 waren er maarliefst 14 van de 25 spelers mee opgeleid door Marcel. Maar ook binnen het huidige K. Lyra-Lierse zijn er nog steeds heel wat mensen actief (o.a. Raf Bormans, Kurt Ory, …) die onder de vleugels van Marcel Vets hun voetbalopleiding kregen of met hem jarenlang samenwerkten (o.a. Roger Smets, Frank Coenen, Sven Heremans, …).

Roger Smets: “Marcel was mijn leermeester en samen hebben we meer dan 30 jaar als hechte vrienden aan de zijlijn van een voetbalveld gestaan. Toen ik midden jaren ’80 bij de Lierse jeugdwerking belandde, leerde hij mij het vak kennen. Marcel vroeg me indertijd, na een tornooi in Nederland om jeugdtrainer te worden bij Lierse. En dat zijn uiteindelijk mijn mooiste jaren geworden. Ook zowat alle jeugdtrainers van het oude K. Lierse S.K. die momenteel nog actief zijn bij K. Lyra-Lierse hebben veel aan Marcel te danken. Samen met Frank (Coenen) begeleidde Marcel ook individueel heel wat jongens die later deel uitmaakten van de grootste successen van Lierse eind jaren ’90. Zijn verdienste daarbij is dus enorm groot te noemen. Daarnaast heb ik nog één persoonlijke herinnering aan Marcel die me tot op vandaag nog steeds ontroert. Op een dag zaten we naast elkaar en had Marcel zijn boekje bij. Toen hij me vroeg “weet je wie de beste transfer is die ik ooit gedaan heb”, opende hij zijn boekje en had hij daarin mijn naam geschreven. Dat is een moment wat mij altijd zal bijblijven.”

Sam Wyckmans: “In zijn tijd bij Lyra groeide Marcel uit tot mijn maatje in de verdediging en waren we met z’n twee alom gevreesd als centraal duo. Zo speelden we samen onder andere eens een prachtige bekercampagne die uiteindelijke strandde in de kwartfinales tegen Club Brugge. Het doet me verdriet dat ‘de Celle’ niet meer onder ons is.”

Naast voetballegende was Marcel bovenal een fantastische persoon. Altijd klaar met raad en daad. Wie een verleden heeft bij de jeugd van K. Lierse S.K., herinnert zich ongetwijfeld zijn speech waarin hij het eten van een suikerwafel of het dragen van de sporttas door de ouders laakte. Marcel had voor zijn speeches trouwens nooit een micro nodig. Met zijn verleden als leerkracht in het Brusselse had hij geleerd om duidelijk en begeesterend te spreken voor een grote groep. Marcel stond ook altijd klaar om te helpen waar kon en was voor meerdere spelers en medewerkers een (groot)vaderlijk luisterend oor.

Marcel zal voor altijd in ons geheugen gegrift staan en erg gemist worden. We wensen al zijn familie en vrienden dan ook veel sterkte toe.

K. Lyra TSV, 19 november 1967 op Sporting Charleroi, Beker van België hielden met 0-0 en 12-14 na 4 reeksen van 5 strafschoppen.
Staande v.l.n.r.: Jan Ceuleers, Sam Wyckmans, Sus Valkenborgh, Gaston Van den Eeden, Marcel Vets, Paul Van Dijck, trainer Cautreels.
Zittend v.l.n.r.: Sus Hellemans, Carl Van der Wee, Pierke Deckers, Frans Dens en Albert Ceuleers.
Foto:  Archief Lier – Beeldbank

De “G4” van de toenmalige K. Lierse S.K. jeugdwerking: Roger Smets, Marcel Vets, Raf Goyvaerts & Ives Serneels.
Foto: De Sportvriend 2011, met dank aan Sven Heremans