In memoriam | 30 mei 2021

Oud-Liersespeler & Gouden Schoen Lucien Olieslagers (84) overleden

Onze club vernam gisteren met droefenis het overlijden van voormalig Liersespeler en winnaar van de Gouden Schoen 1959, Lucien Olieslagers. Hij overleed op 84-jarige leeftijd na een slepende ziekte. Het Lierse voetbal verliest met zijn heengaan een echt icoon.

De minzame Olieslagers, door zijn vrienden & ploegmaats ook wel ‘de Lus’ genoemd, kwam naar Lierse in het seizoen 1958-1959 en kwam over van OG Vorselaar, de ploeg uit zijn geboortedorp. Bij de voormalige Sportkring was Lucien één van de sterkhouders vanaf die periode. Wat hem zowel collectieve als individuele prijzen opleverde. Na zijn debuutjaar bij stamnummer 30 pakte hij meteen de Gouden Schoen en leidde hij het geel-zwarte deel van onze geschiedenis naar de derde landstitel. Lucien sloot ook zijn carrière in Lier af met een prijs: zijn laatste wedstrijd voor Lierse, op 18 mei 1969, speelde hij immers op de Heizel in de bekerfinale tegen Racing White. De Beker van België werd die namiddag dankzij een 2-0 overwinning voor een eerste keer naar Lier gebracht. In het totaal speelde hij voor 299 wedstrijden voor Lierse en maakte hij daarin 55 doelpunten.

Na zijn 11 seizoenen bij Lierse speelde Olieslagers nog 2 seizoenen voor KV Mechelen en 1 seizoen voor KFC Herentals, alvorens verder af te zakken naar Ourodenberg Sport (als speler-trainer) en zijn eerste club Vorselaar. Na zijn actieve spelerscarrière ging hij ook daar aan de slag als trainer en bracht hij Vorselaar terug van de provinciale reeksen tot in Bevordering (4e klasse, n.v.d.r.). Zijn grootste stunt als trainer verwezenlijkte hij met KFC Zwarte Leeuw in de bekercampagne van het seizoen 1983-1984. Toen schakelde hij met de 4e klasser uit Rijkevorsel Beerschot uit met 0-4 op het Kiel. Dat bekeravontuur strandde vervolgens één ronde later tegen zijn ex-club K. Lierse S.K.

In 2006, naar aanleiding van het 100-jarige bestaan van de Koninklijke Lierse Sportkring, werd Lucien Olieslagers tevens ook door de supporters verkozen als speler in het Lierse Elftal van de Eeuw. Ondanks het feit dat Lucien een gelauwerd voetballer was, kreeg hij nooit de kans om speelminuten te maken voor de Rode Duivels. In de jaren ’50-’60 waren vooral Anderlecht & Standard de dominante ploegen in het Belgische voetbal. Het nationale elftal bestond die tijd dan ook voornamelijk uit spelers van die clubs.

K. Lyra-Lierse wenst haar oprechte medeleven te betuigen aan familie, vrienden en al wie Lucien goed gekend heeft.

 


Lucien Olieslagers, in actie op het Lisp.


K. Lierse S.K. in het seizoen 1962-63: Lucien Olieslagers zittend onderaan 2e van rechts.

K. Lierse S.K. in het seizoen 1968-1969: Lucien Olieslagers zittend onderaan 2e van links.