In memoriam | 24 augustus 2023

Lyra-Lierse neemt met veel verdriet afscheid van clubman Marcel Coene

K. Lyra-Lierse neemt met veel verdriet afscheid van jarenlange clubman Marcel Coene. Marcel is vandaag, op 24 augustus, in het bijzijn van zijn geliefde vrouw Annie overleden, thuis op de Werf in Lier en werd 96 jaar.

Het ouderlijke huis bevond zich in de Eikelstraat in Lier, waar zijn ouders een winkel (‘bij Irma’) hadden in potten, pannen en ijzerwaren. Marcel zelf maakte een carrière als burger bij het leger. Vader Constant nam zijn zoons Marcel en Willy steevast mee naar de thuiswedstrijden van Lyra in het Lyrastadion op de Mechelsesteenweg. Het gezin Coene trof een groot verdriet in 1944, toen Constant als lid van de verzetsorganisatie Geheim Leger werd weggevoerd naar Duitsland en nooit meer zou terugkeren. Het zou een levenslang stil verdriet blijven.

Naast het voetbal vonden Marcel en zijn jongere broer Willy hun sportieve plezier ook in het basket. Zo was Marcel een van de eerste spelers toen BBC Lyra in 1944 lid werd van de Belgische Basketball bond. BBC Lyra werd gaandeweg de absolute vaandeldrager van het Lierse basket in de jaren ’50, in tweede en eerste nationale vertolkten de talentrijke broers Coene een prominente rol. Sportief hoogtepunt werd de 4de plaats in de hoogste afdeling in 1954, zowel voor de heren- als de vrouwenploeg.

Na zijn sportieve carrière was Marcel jaren secretaris bij BBC Lyra, een rol die hij ook vervulde bij ‘moeder Lyra’, de vzw die de vele afdelingen van Lyra overkoepelde. Daar leerde hij huidige erevoorzitter Sam Wyckmans kennen.

Nu de gloriedagen van BBC Lyra voorbij waren, maakte Sam hem warm voor het bestuur van de voetbalafdeling van Lyra, K. Lyra TSV. Het vuur voor Lyra voetbal was immers altijd blijven branden bij Marcel. Hij werd de jarenlange secretaris van de club en had daar door zijn werkkracht, toewijding en zin voor precisie de juiste kwaliteiten voor. Niets was hem te veel voor zijn geliefde club. Zelfs tot op zeer hoge leeftijd deed Marcel wat hij kon, tot en met de betalingen en de bonnetjes bij de clubdiners. Zijn inzet leverde Marcel in 2017 de Life Time Achievement Award op, een bekroning voor een leven vol clubliefde.

Ook na 2018, en de start van Lyra-Lierse, bleef Marcel als gedreven vrijwilliger aan de slag binnen de financiële cel en de Raad van Bestuur van zijn geliefde voetbalclub. In 2019 besloot hij om stapsgewijs zijn functies af te bouwen, hoofdzakelijk om de fakkel door te geven aan “de jongere generatie”. Een beslissing die hij zelf toelichtte en hem op diezelfde Raad van Bestuur een staande ovatie opleverde.

Op 28 april 2023 werd hij door de club nog in de bloemen gezet naar aanleiding van zijn 96ste verjaardag. We spraken toen de hoop uit dat Marcel nog de inhuldiging van onze nieuwe thuis op Sportpark Lier (de Hoge Velden) zou mogen meemaken, een vurige wens van Marcel. Helaas heeft dit niet mogen zijn.

K. Lyra-Lierse treurt, maar is ook o zo dankbaar voor wat Marcel voor de club heeft gedaan en betekend. Lieve Annie, we leven met je mee en hopen dat je nu goed wordt omringd. Mogen de vele mooie herinneringen aan jouw Marcel je troost en warmte geven. We zullen je missen, Marcel.


Marcel en Annie voor de winkel in de Eikelstraat.


Ook in het basketbal bestond er destijds een Lierse Entente, een samengestelde ploeg tussen Lyra en Lierse basket. Marcel Coene maakte er als begenadigd basketbalspeler deel van uit.


Lifetime Achievement Award in 2017.


Marcel Coene, enkele jaren geleden in de Pomax Business Lounge van Lyra-Lierse.


Marcel Coene, in de bloemetjes gezet voor zijn levenslange inzet als vrijwilliger, voor de eindrondewedstrijd tegen Olsa Brakel in 2022.

Het overlijdensbericht van Marcel Coene.