In memoriam | 2 februari 2022

Gewezen Lyradoelman Robert Paelinck overlijdt op 89-jarige leeftijd

Oud-internationaal doelman en Lyra-icoon Robert Paelinck overleed op 29 januari in zijn geboortestad Aarschot. Robert verdedigde 10 seizoenen het doel van Lyra, van 1953 tot 1960 en van 1962 tot 1965.

In het boek Lyra’s rijk verleden wijdt auteur Silvain Vergauwen een ruim hoofdstuk aan deze stilist, met een bijzondere aandacht voor de zinderende wedstrijd die Lyra op Sint-Gummaruszondag 11 oktober 1953, op Beerschot speelde. Lyra stond heel lang 0-1 voor. Paelinck hield met zijn superklasse de plaatselijke held Rik Coppens een aantal keer op onevenaarbare wijze van een doelpunt, tot afgrijzen van de Beerschotfans. Uiteindelijk slaagde Coppens er toch in twee keer te scoren en de Sinjoren de overwinning te schenken. Het Antwerpse publiek gaf een staande ovatie … aan Robert Paelinck.

De pers was lovend. “Belgien hat jetzt einen Torhütter von Weltklasse”, titelde het Duitstalige dagblad Grenz-Echo. Pol Jaquemyns, de legendarische sportjournalist schreef dit over de glansprestatie van Paelinck in de Vlaamse sportkrant SportWereld, de voorloper van de sportkatern van Het Nieuwsblad: “De rest was Palinck. Een duikende, zwevende, plukkende Paelinck, die in de onmogelijke situaties redding bracht. Die van op korte afstand afgevuurde schoten nog wist te pareren en zelfs blokkeren… Op een wijze die ons deed watertanden! … Eindelijk hebben we een doelman met een Midden-Europese stijl, een van de mannetjes die we met afgunst op Paastornooien mogen bewonderen…” Ook de Lierse stadskrant ‘Netestad’ bracht hulde aan de Lyradoelman: “Wederom was Paelinck de held van de partij en zijn gave keeping bracht het Antwerpse publiek effenaf in vervoering.”

Aan het einde van dat seizoen, in 1954, degradeerde Lyra terug naar tweede klasse. Anderlecht had er bij monde van de bekende secretaris Robert Steppé heel veel voor over om de Aarschotse klasbak binnen te halen. De belofte van Steppé kunnen we meelezen in Lyra’s rijk verleden: “Wij zijn in u geïnteresseerd. Aan het einde van het seizoen zal Lyra de optie (bij club van oorsprong Aarschot) natuurlijk lichten, maar ze kunnen u ook nog doorverkopen. We zullen daar een rond bedrag op plakken: twee miljoen! En gij krijgt een appartement cadeau en een goeie job!”

Lyra zou zijn rots in de branding uiteindelijk niet laten gaan en betaalde de beloofde 225.000 frank aan Aarschot. Met de twee miljoen van Anderlecht had het waarschijnlijk een elftal op de been kunnen brengen dat terug naar de hoogste afdeling kon gaan. Het is illustratief voor het amateuristische beleid die tijd. Lyra zou nooit meer de top van het nationale voetbal bereiken, stadsrivaal Lierse nam definitief de fakkel over.

Paelinck bleef berooid achter. Hij bleef bij Lyra maar zag geen heil in het voorstel van de club om een melktoer te doen bij de melkerij op Anderstad. Robert ging bij de Gevaert werken in een viershiftensysteem, een internationale carrière ging zo aan hem voorbij. De cap in de interland tegen Nederland, op 25 oktober 1953, zou zijn enige blijven.

Paelinck beëindigde zijn spelerscarrière op zijn 42ste bij Ourodenberg. Na zijn pensionering zou de minzame Aarschottenaar zich wijden aan het kweken van aardbeien en chrysanten, zijn passie. Hij liet zich nog een paar keer op Lyra zien, de laatste keer in 2016, toen Hugo Broes en Peter J. Marien het boek Lyra TSV 100 plus voorstelden.

Robert, bedankt voor alles.


8 oktober 1953 Lyra – Standard 3 – 3. Jef Piedfort (2 x) en Mon Van Gestel 1x , doen Lyra 3-0 uitlopen. Na de rust komt Standard tot 3-3 terug.


1953: Lyra – F.C. Luik: Robert Paelinck redt ditmaal vóór de internationaal Deschamps. Jan Torfs, Billion en Staf Verlinden houden de wacht…


Lyra 1953-54. Staande v.l.n.r.: Roger De Raedt, Robert Paelinck, Jos Billion, Staf Verlinden, Jan Torfs en Berke Truyens. Zittend vlnr: Fille Peeters, Gust Ceuppens, Mon Van Gestel, Jef Piedfort en Jef Torfs.