Dames | 19 september 2022

Onze Dames A zijn uitgeschakeld in de beker, zonder hun kansen sportief te kunnen verdedigen

We beginnen met een positieve noot: het damesvoetbal zit in de lift. Zowel op nationaal vlak, als op clubniveau binnen K. Lyra-Lierse groeit het aantal voetballende meisjes en vrouwen. Getuige ook het tweede elftal Dames dat Lyra-Lierse sinds dit seizoen in competitie brengt in 4e provinciale.

In het provinciale damesvoetbal wordt, net zoals bij de heren, jaarlijks een bekertornooi gespeeld. Onze Dames A konden vorig seizoen in deze Beker van Antwerpen doorstoten tot de 1/2e finales. Een fantastische prestatie voor ons nieuwe team, dat vorig jaar ook ongeslagen de titel pakte in 4e provinciale. In de Beker beter doen dan vorig jaar was dan ook een van de twee sportieve doelstellingen voor onze Dames A dit seizoen.

Helaas dienen zij vroegtijdig het bekertornooi te verlaten. En dit zonder daarbij hun kansen sportief te kunnen verdedigen om een kwalificatie voor de volgende ronde af te dwingen. De eerste ronde bestaat immers uit een poulefase van 14 clubs die, op basis van loting, 4 speeldagen afwerken. Na deze 4 speelrondes kwalificeren de eerste twee gerangschikte clubs (op basis van behaalde punten en vervolgens doelpuntensaldo) zich voor de knock-out ronde.

De huidige editie van de Beker van Antwerpen staat helaas bol van de forfaits. Bij ca. 1 op 4 wedstrijden in het bekertornooi werd er door een club een forfait ingediend. Onze Dames A moesten op 4 speeldagen zelfs maar 1 keer (!) in actie komen. De overige 3 wedstrijden gaf de tegenstander verstek, wat een 5-0 of 0-5 overwinning voor onze Dames als gevolg heeft. Op de laatste speeldag, wordt er slechts 1 van de 7 wedstrijden in de poule van onze Dames A gespeeld.

Voor onze Dames A gaan de gevolgen echter een stuk verder. Door slechts 1 van de 4 wedstrijden te kunnen afwerken, iets wat bovendien voor enkele andere clubs in de poule ook geldt, is er op geen enkele manier nog sprake van een normaal competitieverloop. Kwalificatie of uitschakeling wordt in dit geval enkel en alleen bepaald door een vorm van loterij. En zo dient het bekeravontuur van onze Dames A, vorig jaar nog halvefinalist, noodgedwongen te eindigen.

K. Lyra-Lierse betreurt deze gang van zaken, en hoopt dat de organiserende instanties naar de toekomst toe de nodige acties ondernemen, teneinde de sportieve kansen van alle clubs te waarborgen.

De resultaten van onze Dames A in de Beker van Antwerpen 2022-2023

K. Lyra-Lierse A – Antwerp Diamonds C: 5-0 (f.f.)
Racing Emblem – K. Lyra-Lierse A: 1-11
KFC Bevel – K. Lyra-Lierse A: 0-5 (f.f.)
K. Lyra-Lierse A – KFC Netezonen B: 5-0 (f.f.)