Beker van België | 10 augustus 2019

Volwassen spelend Lyra-Lierse behaalt de vierde ronde van de Croky Cup

Heel wat toeschouwers hadden de weg gevonden naar het Luc De Rijckstadion voor de bekerwedstrijd tegen reeksgenoot Helson Helchteren. Nys stond in het basiselftal en verving zo Peffer, die een weekje onbeschikbaar is. Daardoor schoof Yassir El Mokadem door naar de bank. Voor de rest wijzigde Patrick Van Houdt niets aan het elftal van de vorige ronde tegen Westhoek.

De betere ploeg

Lyra-Lierse liet meteen zien dat het nog een eindje verder wil bekeren. De geelzwarten eisten de bal op, zonder dat dit in de eerste tien minuten tot doelkansen leidde. Het eerste doelgevaar kwam na een verre voorzet van rechtsback Balbi naar Van Parys. Yannis nam de bal aan en trapte naar doel, maar zijn schot trof het zijnet. De Limburgers reageerden meteen met een schot van Benassar, maar Maes duwde in hoekschop.

Na een mooie combinatie tussen Dillien en Adesanya, verstuurde deze laatste een zeer gevaarlijke voorzet die maar nipt kon werden ontzet, maar er was al gefloten voor buitenspel. De druk van de Pallieters bleef aanhouden. Van Parys trok strak en laag voor, de Lierse aanvallers konden er net niet bij. Een Limburgs afstandsschot werd door de zelfzekere Maes met de vuisten gepareerd. Iets voor het half uur trapte Nys een laag gegeven hoekschop van Dillien van aan de rand van de grote rechthoek hoog over. Niet veel later pakte Van Parys uit met zijn specialiteit. Vanuit stilstand vuurde hij een pegel af, maar hij kon zijn kunststukje van tegen Zandvliet niet overdoen, want de bal zoefde enkele meters naast het doel van Coenen naast. Het duo Dillien – Nys tekende voor het laatste doelgevaar voor het rustsignaal. Steven zette voor, Mathias kon de bal op een haar na beroeren. Zo eindigde de aangename eerste helft op een brilscore.

Nys opent de score

Ook in de tweede helft bleven de Lierenaars het toonaangevende elftal, met veel drang naar voor. En dat loonde. De sterke pivot Adesanya nam op zijn gekende manier de bal aan met de rug naar het doel en zette dan Nys op weg naar het doel. Mathias bleef koelbloedig en met een schot waar veel curve in zat, nam hij Coenen te grazen. De verdiende voorsprong was een feit!

Lyra-Lierse bleef het gaspedaal indrukken. Van den Abeele waagde zich aan een ‘Van Paryske’. Uit stilstand schoot hij knap naar de winkelhaak, maar de goed keepende Coenen zweefde de bal nog uit het doelvlak. Een knap schot en een even knappe redding!

Oppassen geblazen

De Limburgse reeksgenoten waren het mindere elftal, zonder dat ze werden weggespeeld. Af en toe staken ze de neus aan het venster. Met een harde knal een metertje over werd de Schapenkoppen het signaal gegeven dat de buit nog niet binnen was. En het werd wel erg heet toen een kansje via Benassar zonder averij afliep.

Flipperkastfase

Jacobs, goed ingevallen, dropte een mooie stiftbal tot bij de jonge Van Goylen. Quinten nam de bal mooi aan en wou dan binnenschuiven, maar Coenen ging goed plat. De doelman proberen te omspelen was misschien de betere optie. De jongens van Van Houdt bleven voor het tweede doelpunt gaan. Na Limburgs balverlies kregen de fans een heuse flipperkastfase te zien. Maar zowel Adesanya als Jacobs stuitten op Coenen, de beste bezoeker.

Een minuutje later kreeg Lars Van den Brande geel toen hij fors doorging bij een tackle. Lambreghts schoot nog naast en zo trokken de volwassen spelende Pallieters de verdiende overwinning over de streep.

Positief bilan

Als eerste ploeg gaat Lyra-Lierse door naar de vierde ronde van de Croky Cup. Coach Van Houdt en zijn technische staf kunnen positief terugblikken op dit drieluik. Want met drie clean sheets op rij kunnen ze niet anders dan tevreden zijn. De stevige organisatie is daar zeker niet vreemd aan. Met het complementaire centrale duo Weuts – Van den Brande en daarvoor Lambreghts die niets doorlaat en daarenboven als een patron de aanvallen op gang trekt, weet Kristof Maes zich goed gewapend. Het is niet voor niets dat Helson voornamelijk via afstandsschoten gevaarlijk was. We zagen ook weer veel vastigheid en maturiteit, herkenbare patronen en spelers die hun taken kennen en uitvoeren. Een werkpunt is de afwerking. En drie wedstrijden op rij is de doelman de beste tegenstrever.

Naar RUS Rebecquoise of FC Lebbeke

Nu is het uitkijken naar wie de tegenstrever wordt in de vierde ronde, de Waals-Brabantse tweedeklasser RUS Rebecquoise of de Oost-Vlaamse derdeklasser FC Lebbeke, de club die in 2016 ontstond uit de fusie tussen Rapide Lebbeke en SK Lebbeke. Zodra hier nieuws over is, kan u dit lezen op onze website en sociale media.

 

Opstelling K. Lyra-Lierse: Maes, Balbi, Van den Brande, Weuts, Van Den Abeele (59′ Jacobs), Lambreghts, Van Parys, Van Goylen (81′ Cloetens), Dillien, Nijs (89′ Y. El Mokadem), Adesanya.
Doelpunten: Nijs (51′)
Geel: Van den Brande, Dillien, Van Hoegee, Bennassar, Geerts
Rood: geen