Beker van België | 19 augustus 2019

Het sterke Rebecquoise is het eindstation voor Lyra-Lierse in de Croky Cup

De opkomst langs de kant van de thuisploeg was maar mager, maar gelukkig kon de kassier ook een 150-tal Lyra-Lierse fans verwelkomen. Patrick Van Houdt diende te sleutelen aan het elftal van tegen Helchteren, want flankverdedigers Balbi en Van den Abeele waren door lichte blessures onbeschikbaar. Van Parys en Cloetens namen hun plaats in, Jacobs werd in het middenveld geposteerd. De scoutingsrapporten hadden al aangegeven dat Rebecq een niet te onderschatten tegenstander was, die vorig seizoen niet voor niets op een eindrondeplaats was geëindigd.

De thuisploeg is baas

In de eerste tien minuten verliep het spel gelijkopgaand. Van Goylen zorgde met een scherpe voorzet voor het eerste noemenswaardige gevaar, maar niemand was gevolgd. Daarna nam de thuisploeg de wedstrijd in handen. Dat resulteerde in halve kansen. Een voorzet werd op de rand van de kleine rechthoek net naast gedevieerd. Maes diende ook twee keer de bal over de lat te tippen, de eerste keer bij een rechtstreeks getrapte hoekschop, een minuut later na een kopbal. Iets na het half uur werd een schot van dichtbij door onze defensie afgeblokt, het was nu pompen of verzuipen. Maes diende zich weer te onderscheiden bij een kopbal.

Grote kans voor Lambreghts

Maar in de laatste tien minuten voor het rustignaal kreeg Lyra-Lierse toch wat meer grip op de wedstrijd. Er was nu meer rust aan de bal en dit leidde zelfs tot de beste kans van de eerste helft. Peffer legde een hoge bal mooi dood en speelde Nys aan, die in één tijd de opgerukte Lambreghts – alweer de beste Lierenaar – vond. Gaetan schoot van dichtbij echter over de kooi van Lahaye. Zo werd er gerust met een stand waar onze jongens niet over mochten klagen.

Kroniek van een aangekondigd doelpunt

Ook na de herneming trok de thuisploeg het initiatief naar zich toe. Een kopbal die naast ging na een hoekschop betekende de eerste verwittiging. Een minuut later kon een aanvaller op wandel gaan doorheen de Lierse defensie. Gelukkig miste zijn schot van dichtbij kracht, zodat Maes de bal rustig kon pakken. De defensie bleef onrustig acteren.  Nadat er weinig doortastend werd verdedigd, was Maes kansloos op een overhoekse pegel.

Kort daarna liepen de gemoederen hoog op, na een incident tussen Jacobs en een speler van de thuisploeg, met heen en weer getrek en een opstootje aan de dug out. Hierdoor besloot de scheidsrechter – die de wedstrijd niet altijd in de hand had en in de eerste helft verzuimde rood te trekken na een aanslag op Van Parys – de wedstrijd even stil te leggen.

Wedstrijd in beslissende plooi na het tweede doelpunt

De wedstrijd ging verder. Weuts kopte over na een vrijschop van Jacobs. Een minuut later lag de wedstrijd in een beslissende plooi. Na een snedige aanval op links kon de bal worden voorgezet en weer had Maes geen verhaal op het goedgeplaatste en harde schot.

Veel gevoetbald werd er daarna niet meer, mede door de weinig autoritaire arbitrage. Het spel lag te veel stil en echte doelkansen werden langs beide kanten niet meer gecreëerd.

Wet van de sterkste

Rebecquoise stoot verdiend door naar de vijfde ronde van de Croky Cup. Om deze sterke tegenstander te kloppen was een Lyra-Lierse op niveau nodig en dat was vandaag jammer genoeg niet het geval op het kleine veld in Rebecq.

Er resten nu nog twee weken om de eerste competitiewedstrijd op Bilzerse-Waltwilder voor te bereiden. Volgende week zondag om 14u30 oefent Lyra-Lierse nog op eigen veld tegen KSV Bornem.

 

Opstelling K. Lyra-Lierse: Maes, Cloetens (75′ Y. Ibn El Mokadem), Van Parys, Van Goylen (63′ Dillien), Adesanya, Lambreghts, Weuts, Nijs, Van den Brande, Jacobs (75′ Van Den Buijs), Peffer.

Doelpunten: 1-0 Chalal (48′) , 2-0 Meerpoël (70′)
Geel: Rosy, Niangbo Nassa, Herbecq, Wallaert, Adesanya, Lambreghts, Van Den Buijs
Rood: Wallaert (2e geel), Adesanya (2e geel)

 

Foto: Oldskool 1906