Wedstrijdverslag | 13 mei 2024

Lyra-Lierse schenkt massaal opgekomen supporters de promotie naar 1ste Nationale

Of er een hemel is, wie zal het zeggen. Feit is dat de voetbalhemel wel degelijk bestaat. Daar kan het Lyra-Lierse deel van de geschat 2.000 toeschouwers van getuigen. Zotte taferelen hoor, na de wedstrijd, mis zeker de foto’s en beelden niet op onze sociale media.

“Ze moeten winnen, voor ons vader”, zo klonken zaterdagvoormiddag de zonen van trouwe clubman Louis ‘de Schneider’ Cuypers, ten grave gedragen na 93 mooie levensjaren. Om maar aan te geven hoe graag de supporters de promotie wilden. Hoogspanning de voorbije week bij al wie Lyra-Lierse in het hart draagt, met alle gevolgen van dien: koortsblaasjes, buikgriep, korte nachtrust. Den track, heet zoiets.

Voor de wedstrijd werd Jordy Peffer in de bloemen gezet door supportersclub De Wezenberg als Man van het seizoen. Wedstrijdsponsor Hugo Mariën, van trouwe hoofdsponsor L’Avenir, gaf de aftrap en overhandigde Jordy ook nog eens zijn welverdiende topschutterstrofee.

Cruciale redding van Sterkens

Zoals vaak bij wedstrijden van majeure importantie, duurde de studieronde wat langer. Veel duelletjes en middenveldspel, weinig vlotte combinaties. Toen we 10 minuten ver waren, was Peffer de wapenstilstand beu en ging nog eens voor een verre lob. Weer niet zo gek ver naast hoor.

Meteen daarna de fase die wedstrijdbepalend zou worden. Bij een vrije schop voor de bezoekers raakte Muyldermans de bal erg ongelukkig en leek een owngoal in de maak. Met een ultieme kattensprong kon Sterkens de bal van de lijn halen. Sterk werk, Mats!

Toch nog eens Liers gevaar, toen Peffer een hoekschop mooi naar de tweede zone over doelman Bouzian verstuurde, zonder dat een medemaat de bal nog kon beroeren.

Van Goylen naar Kil

Het eerste half uur waren de Steenbakkers iets ondernemender, ze wonnen ook wat vaker de tweede bal. En dan, een beetje vanuit het niets, de Lierse voorsprong. Door de hoge druk leed Boom in de defensie balverlies, waardoor Van Goylen op links op aangeven van Schils de vrije baan kreeg om de bal op de kruin van Kil te schilderen. Dankjewel Quinten, knikte Seppe en het stadion ontplofte voor de eerste keer.

Boom moest nu komen. Een vluchtschot van Temitope ging naast, maar echt uitgespeelde kansen zou Boom gedurende de ganse wedstrijd niet meer bij elkaar voetballen. Lyra-Lierse was des te scherper. Schils vond de sterke targetman Adesanya, die achteruit trok naar maatje Peffer. Diens poging werd nog geblokt.

Kil naar Van Goylen

En dan hét doelpunt van de namiddag, toen draaischijf Kil Luka Modric gewijs, in één tijd en in de draai, Van Goylen vrijspeelde. Quinten trok diagonaal op doel af en schoof het leer onder Bouzian door in de verste hoek. Voor de tweede maal ging het bomvolle stadion uit het dak. Zo gingen we de rust in met een goed gevoel na een eerste helft die aan de topper tegen Hasselt deed denken: de bezoekers met het lichtjes betere maar steriele voetbal, Lyra-Lierse met de vlijmscherpe efficiëntie.

Soevereine Lierenaars halen nog drie keer de trekker over

De dubbele achterstand leek voor wat mentale averij bij de blauwwitten te hebben gezorgd, want ze waren niet meer bij machte om de soevereine Lierenaars iets in de weg te leggen. Het derde doelpunt kwam er na knap samenspel over rechts, stoomtrein Muyldermans maakte de overlap en presenteerde de 3-0 op een dienblaadje aan Adesanya.

De Pallieters trokken nu alle aanvallende registers open. Kil, weer hij, zag Adesanya op links vrijlopen. Jason rukte op en gaf lateraal aan maatje Peffer, die verstandig achter de bal was gebleven. Jordy schoof nummer 4 in het lege doel.

Augustijns, die weer alle duels won, bediende Van Goylen, die zijn elektromotor nog had opstaan. Bouzian kon het vluchtschot van Quinten nog vanonder de lat halen. Quinten bleef maar gaan. Na een knappe passeerbeweging knalde hij naar de korte hoek, Bouzian bracht redding. Na weer een Lierse aanval kon ook box-to-box Schils aanleggen. Zijn schot ging naar de hoek, maar Bouzian was er bij. Het ging even heel snel voor uw verslaggever. ‘Wie gaf die pass naar Van Goylen, dat schot was toch Schils hé?’

Bij 4-0 bleef het niet, want Peffer had wel zin in een tweede. Hij ging achter een lange bal aan, ontdeed zich op zijn gekende wijze van zijn tegenstander en trapte gekruist nummer 5 binnen. Take a bow for the master!

Voetbal op zijn schoonst

Op de tribunes was men al lang in feeststemming. De supporters van Rupel Boom toonden zich groots in de nederlaag en verbroederden vocaal mee, op hun beurt trakteerden de Lierse fans hen op applaus. Beleefden we hier de geboorte van een supporters bromance?

De applausvervangingen werden ingezet, ook voor doelman Sterkens. Bedankt Mats, hoe zou de wedstrijd zijn uitgedraaid zonder je fantastische redding?

Emoties bij de vleet na de bestorming van het terrein. Spelers en supporters vielen elkaar in de armen, we zagen volwassen mannen een traan wegpinken. Wat heeft onze prachtige club een fantastisch parcours afgelegd in deze 6 jaren. Welke voetbalgod heeft dit scenario geschreven, van een degradatieplaats in november naar de promotie naar eerste Nationale.  En met de terugkeer naar schoon Lier in het vooruitzicht staat er ons nog heel veel moois te wachten. Tot snel!

Lyra-Lierse: Sterkens (88’ Hufkens), Teunen, Augstijns (82’ Van Achteren), Vets, Kil (69’ Reijniers), Adesanya (82’ Van Den Bogaert), Van Goylen, Muyldermans, Schils, Peffer, Volant.

Rupel Boom: Bouzian, Kerstenne, Temitope, Geeraerts (68’ Servranckx), Houttequiet, Pörtner, De Wilde, Zeroual, De Herdt (65’ De Looze), De Graeve (52’ Mathei), Ngoyi.

Doelpunten: 30’ Kil (1-0), 44’ Van Goylen (2-0), 53′  Adesanya (3-0), 67’ en 88’ Peffer (4-0 en 5-0).

Geel: 14′ Peffer, 31′ Houttequiet, 34′ Augustijns, 56′ Vets.

Scheidsrechter: Robin Lefever

VERDER VERLOOP EINDRONDE

Voetbal Vlaanderen lootte ook nog een speeldag 2 en 3 uit in deze eindronde. Vandaag zit het Competitions Department van Voetbal Vlaanderen hierover samen en zal er spoedig meer info komen of de resterende wedstrijden al dan niet nog afgewerkt dienen te worden.

VIDEO