Gesloten derby breekt pas in het slot helemaal open

Het was een wat bevreemdend zicht om de statige zittribune van Berchem Sport, waar menig ‘groundhopper’ zo verlekkerd op was, leeg te zien. Enkele kleine noodtribunes zorgden voor de nodige zitplaatsen, de fanatieke Berchem aanhang had postgevat op de vertrouwde staanplaatsen aan de overzijde.

Ook het veld leek gisteren aan vervanging toe, want goed voetbal spelen op dit uiterst hobbelige terrein was geen evidente opdracht.

Matig spel, maar de voorsprong was dichtbij

Het voetbal had in de eerste helft langs beide zijden dan ook weinig om het lijf. Toch geven we een licht voordeel aan de thuisploeg, die zich scherper toonde in de duels. Lyra-Lierse voetbalde te slordig om tot kansen te komen. De thuisploeg voetbalde wel enkele kansjes bij elkaar, met twee schoten die over zeilden. Lyra-Lierse dreigde voor het eerst via een lange bal van Kil die de mee opgerukte Van den Brande net niet bereikte. Niet veel later stierf een vrijschop van El Yazidi in het zijnet. Toch konden onze Pallieters net voor rust, ondanks het matige spel, zowaar op voorsprong komen. Nys trof de paal, Adesanya schoot in de rebound over.

Lyra-Lierse heeft de bal, Berchem zet een laag blok

Na de herneming nam Lyra-Lierse de wedstrijd helemaal in handen. Het regende nu hoekschoppen en vrijschoppen die telkens voor gevaar zorgden. Een door Kil getrapte hoekschop werd door Vets naar de tweede paal doorgekopt, Balbi kopte naast. Een inswinger van Kil werd door doelman Appels vanonder de lat gezweefd.

Ook Berchem kon nog even dreigen met een op de dwarslat getrapte vrijschop, maar Lyra-Lierse bleef dominant voetballen. Weer een inswinger van Kil werd door Weuts net naast gekopt. Hier had meer ingezeten! Nys zette zich door op links en trok voor naar Peffer, die de bal in een tijd op de slof nam. Appels stond paraat.

Peffer maakt zijn zesde, maar het venijn zit de staart

In de 87ste minuut kwamen onze Pallieters dan toch verdiend op voorsprong. Van Goylen maakte meters op links en zette voor, de afvallende bal kwam tot bij Lambreghts die uithaalde. Zijn schot week af en kwam via de binnenkant van de eerste paal aan de tweede zone bij Peffer. ‘El pistolero’ kon zo zijn zesde van het seizoen binnenschuiven.

De Lierse schaapjes leken met nog enkele minuten te gaan op het droge, maar een van de derbywetten van het voetbal zegt dat de 1 – 1 nooit veraf is wanneer de eerste goal is gemaakt. En zo geschiedde, toen ook Berchem in de allerlaatste minuut kon profiteren van een afgeweken schot -na goed voorbereidend werk – dat over de verbouwereerde Maes – tot dan toe quasi werkloos – binnenplofte.

De jongens van Bart De Roover gingen ontgoocheld van het terrein, de Antwerpenaren werden omwille van het onverhoopte punt toegejuicht door hun fans. Binnen een paar dagen is de zure nasmaak van de late gelijkmaker doorgespoeld, want we noteren dat Lyra-Lierse voor de derde maal op rij ongeslagen is. Volgende zaterdag wacht een interessante ontmoeting met Hoogstraten, een vaste waarde in deze reeks.

K. LyraLierse:  Maes, Balbi, Weuts, Van Den Brande, Jacobs, Vets, Nys (79’ Van Goylen ), Lambreghts, Kil, Adesanya, Peffer.
Doelpunten: 87’ Peffer 1 – 0, 90’ Peers 1 – 1
Gele kaarten: 51’ Nwokoro, 52’ El Yazidi, 64’ Van den Brande, 89’ De Kuyffer